Kultura     | 01.07.2021. 10:02 |

Nagrađeni učesnici 3MT takmičenja - Fond od 15.000 KM mladim bh. istraživačima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online svečanoj ceremoniji, završeno je drugo 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini koje je okupilo 56 bh. studenata dodiplomskih i master studija sa eminentnih univerziteta iz deset zemlja širom svijeta.

Jedinstveno takmičenje trajalo je protekla tri mjeseca, a za cilj je imalo promociju uspješnih bh. istraživača i studenata iz različitih oblasti. Organizatori takmičenja su Fondacija budućnosti u BiH, Bosanskohercegovačko-američka akademija nauke i umjetnosti i Asocijacija za napredak nauke i tehnologije u BiH. Takmičenje su podržale i relevantne organizacije koje žele unaprijediti potencijale koje BiH ima na istraživačkom polju. 

Takmičenje se organizuje već drugu godinu, te su ove godine svoje prezentacijske vještine imali priliku predstaviti studenti dodiplomskog i master studija. Učesnici su nagrađeni na osnovu glasova stručnog žirija kojeg je činilo više od 150 eminentnih bh. profesora iz cijelog svijeta, te putem glasova publike. 

Glasovima stručnog žirija, prvo mjesto i nagradu od 2.000 KM u kategoriji dodiplomskih istraživanja odnijela je Dalila Destanović sa Univerziteta u Sarajevu, dok su pobjednice u master kategoriji sa nagradnim fondom od po 1.000 KM odnijele Emina Okanović sa Univerziteta u Sarajevu i Vahida Velić, također sa Univerziteta u Sarajevu. 

Nagrađene su i najbolje prezentacije za koje je glasala publika u prethodnom periodu putem YouTube platforme, a najviše glasova u različitim kategorijama (STEM, Humanities/Arts & Social Sciences, Medical/Physical Sciences,Business/Economics) dobili su Tarik Čorbo, Rijad Kaniža, Minela Viteskić Nurović i Magdalena Vučina. 

Tokom svečane ceremonije dodjele nagrada o značaju nauke govorio i profesor fizike/kozmologije na Univerzitetu u Michiganu Dragan Huterer koji je istakao koliko je značajno da o nauci govorimo kao imperativu ljudskog napretka. 

Takmičenje 3MT pružilo je studentima mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja. 

- Ovakvim i sličnim događajima želimo pokazati da je Bosna i Hercegovina satkana od mladih intelektualaca koji mogu rame uz rame da budu sa svjetskim profesionalcima. Nama je nauka jedina vodilja, te želimo da okupimo zajednicu najuspješnih bh. intelektualaca i da kreiramo vrijednosti koje će ostaviti traga, te omogućiti da BiH bude država u kojoj će nam jedino mjerilo za uspjeh biti obrazovanje, zajedništvo i pamet - istakli su organizatori 3MT događaja. 

Takmičenje je u 2020. godini organizovano za Ph.D. studente, 2021. za dodiplomske i master studije, a već u narednoj godini slijedi još dinamičnija i interesantnija postavka u kojoj će moći učestvovati sve navedene kategorije studija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo