Kultura     | 01.07.2021. 08:34 |

Završen 16. NAFF: Grand Prix osvojio američki film 'Foreign exchange'

FENA Saopćenje

NEUM, 1. srpnja (FENA) - Festival animiranog filma u Neumu, koji je i ove godine zbog pandemije koronavirusa održan online,  završen je, a Grand Prix ovogodišnjeg izdanja NAFF-a osvojio je film ''Foreign exchange'', autorice Corrie Francis Parks iz SAD-a.

Corrie Francis Parks animira pijesak i druge neobične materijale, a njezin film postavlja pitanje: Koliko vrijedi šaka puna pijeska u golemom krajoliku globalne ekonomije?

''Ovaj film je pun slojeva. Kako onih fizičkih, tako i onih idejnih. I kako ćete ga vidjeti i na koji način doživjeti, zavisi od toga iz koje perspektive dolazite. Film je napravljen od sitnog pijeska i valuta iz preko 50 zemalja svijeta. Dok budete gledali ovaj film, zamislite da ste samo mala praška pijeska koja pokušava razumjeti kompleksnost svijeta oko sebe'', izjavila je ranije autorica filma koji je dobio Grand Prix na ovogodišnjem NAFF-u.

Nagrada za najbolju 2D animaciju pripala je bosanskohercegovačkoj autorici Aleti Rajič, za film ''Natural selection'', dok je film ''This side, other side'' iz Irana proglašen najboljim u kategoriji 2D i 3D animacija.

Prema ocjenama stručnog žirija film ''Flower and the girl'' iz Velike Britanije imao je najbolju animaciju glina-lutke, dok je nagrada za likovnost otišla u ruke Romana Burmakova, autora iz Rusije za njegov film ''Krasnoludki''.

Nagradu za najbolju glazbu na 16. online izdanju NAFF-a dobio je film ''The march of the missing'' iz Meksika, a autor je Marcos Almada.

Najboljim studentskim filmom proglašen je film ''Croach'' iz Argentine, dok je nagrada koja se od 2017. dodjeljuje u čast oskarovca Dušana Vukotića ove godine otišla u ruke autorice iz Srbije – Maše Avramović za film ''Stuck together''.  Inače, ova nagrada se dodjeljuje regionalno mladim autorima kao podsticaj za daljnji rad.

Svoju ocjenu o najboljim animiranim filmovima ove godine dala je i Sabrina Begović Ćorić, članica stručnog žirija.

''Gledati filmove iz studentskog natjecateljskog programa, bilo je veliko osvježenje i inspiracija. Filmovi su visokog kvaliteta kako u smislu likovnosti i animacije, tako i u smislu shvaćanja suvremenog svijeta u svoj njegovoj kompleksnosti. Tužna je spoznaja da mladi koji su zainteresirani za animirani film u BiH imaju jako malo mogućnosti da se izraze na tom polju. Ali postojanje NAFF-a je veliko ohrabrenje i nadam se da će u budućnosti potaknuti autore i autorice da se još više izražavaju u mediju animiranog filma'', dodaje redateljica.

Kaže da joj je bilo ugodno gledati, u okviru ovogodišnjeg NAFF-a, izvrsna ostvarenja i u online izdanju, ali ova vrsta festivala ipak ne može zamijeniti doživljaj projekcija u kinu, susrete s kolegama i kolegicama, razmjenu impresija i ideja uživo.

''Nadam se da se NAFF od sljedeće godine vraća u svome punom sjaju, da ćemo u novim filmskim projekcijama ponovno uživati pod vedrim nebom prelijepog neumskog zaljeva'', naglasila je Sabrina.

Inače, ove godine na natječaj NAFF-a pristiglo je rekordnih 3.080 animiranih filmova iz 108 zemalja svijeta. Od tog broja 123 filma prikazana su u okviru natjecateljskog programa (pet natjecateljskih autorskih programa i tri studentska natjecateljska programa), te 68 animiranih filmova u panorama programu.

Festival je održan u organizaciji Udruge mladih KAN, a svi filmovi su prikazani na profesionalnoj online platformi, dok je kao i prethodne godine publika u Cetinju imala priliku uživati u projekcijama uživo na otvorenom, priopćeno je iz NAFF-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'