Bosna i Hercegovina     | 30.06.2021. 19:46 |

Dunović: Presuda Simatoviću i Stanišiću od velikog značaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović, komentarisao je danas izrečenu presudu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

- Osuđujućim presudama bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zbog pomaganja i podržavanja progona, ubistava, deportacije i prisilnog premještanja Bošnjaka i Hrvata iz Bosanskog Šamca 1992. godine, Međunarodni mehanizam za krivične sudove jasno je utvrdio postojanje umiješanosti tadašnjeg vrha Srbije u ratne zločine u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju Dunovića.

On smatra da je od velikog je značaja da jedna ovakva presuda bude zapisana u istoriji ovih prostora kao osuda velikosrpskih ideja državnog vrha Srbije. Posljedice takvih djelovanja su ratni zločini i etničko čišćenje na prostorima BiH i Hrvatske.

- Aktuelna vlast Srbije, a prije svega njen predsjednik, Aleksandar Vučić, moraju se ograditi i distancirati takvih propalih politika, ukoliko žele da zajednički gradimo budućnost, u međusobnom uvažavanju i poštivanju. Svaka druga politika, koja se sa jedne strane deklarativno zalaže za saradnju, a sa druge ne poštuje presude međunarodnih sudova, u potpunosti je licemjerna i ne ostavlja mnogo prostora za dobrosusjedske odnose - zaključio je potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'