Regija     | 30.06.2021. 17:28 |

Održan drugi modul političke akademije Progresivne politike na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Drugi modul regionalne političke akademije "Progresivne politike na zapadnom Balkanu" (PROGWeB) održan je od 20. do 27. juna 2021. godine u Sarajevu.

"PROGWeB" je politička akademija koja okuplja mlade liberale i socijaldemokrate iz šest zemalja zapadnog Balkana.

Cilj akademije je povećati političko učešće i utjecaj mladih kroz jačanje njihovih kapaciteta i regionalne saradnje na demokratkim principima. Polaznice i polaznici treće generacije ove akademije su mladi iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Učesnici su imali priliku razgovarati o velikom broju važnih tema za mlade i regionalnu saradnju. U prvom dijelu sedmice fokus je bio na diplomatiji, vanjskoj politici, unutarstranačkoj demokratizaciji i rodnoj jednakopravnosti.

Ljudska prava sa fokusom na radnike i LGBTI populaciju bile su neke od tema drugog dijela programa.

Razgovarano je i o umjetnosti kao sredstvu za suočavanje sa prošlošću i pomirenje, kao i o kulturnom i nacionalnom brendiranju. Također, predstavljeni su i prijedlozi politika na kojima su radile polaznice i polaznici, a u dijelu programa posvećenom lobiranju razgovarali su o načinima kako doći do što šire podrške, sa stručnjacima iz BiH i regiona.

Važan dio programa je bila posjeta Memorijalnom centru Srebrenica, gdje su mladi iz regije odali poštovanje žrtvama genocida u tom gradu, a sve s ciljem njegovanja kulture sjećanja.

- Susret u Sarajevu je bio unikatan zbog nekoliko stvari. Prije svega, shvatili smo koliko nam je svima nedostajalo učenje i druženje uživo. Ovaj modul nam je pomogao da shvatimo da na zapadnom Balkanu imamo mnogo više sličnosti nego razlika. Posjeta Srebrenici je bila vrlo emotivna i edukativna. Dosta otrežnjujuća - da se nikada ne ponovi - izjavio je član Liberalno-demokratske stranke iz Sjeverne Makedonije Ivan Durgutov.

Posjeti Srebrenici je prethodila projekcija bosanskohercegovačkog kandidata za Oskara, filma "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić. Producentska kuća "Deblokada" je omogućila besplatnu projekciju ovog ostvarenja za polaznike "PROGWeB" akademije.

Akademiju organizuju švedske fondacije "Olof Palme International Center" i "Centre Party International Foundation", uz podršku Fondacije "Boris Divković" (Bosna i Hercegovina), Foruma lijeve inicijative (Bosna i Hercegovina), Centra modernih veština (Srbija), Fondacije Qemal Stafa (Albanija), Instituta za socijaldemokratiju Progres (Sjeverna Makedonija), Liberalnog instituta Skoplje (Sjeverna Makedonija) i Instituta za socijalne politike Musine Kokalari (Kosovo).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo