Kultura     | 30.06.2021. 13:45 |

Otvorena izložba Elme Alić-Šobot u Galeriji 'Roman Petrović' (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 30. juna (FENA) – Izložba radova akademske kiparice Elme Alić-Šobot pod nazivom "Art is Alive“ (Umjetnost je živa), otvorena je danas u sarajevskoj Galeriji "Roman Petrović“.

Postavka je konceptualnog karaktera, a autorica je predstavila sedam kaveza s porukama - ja, ti, ego, život, strah, misao i smrt, koje 'progovaraju' o ključnim egzistencijalnim i društvenim pitanjima, sagledanim iz različitih perspektiva.

Kako je tim povodom kazao predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) dr. Danis Fejzić, autorica izložbe nadasve nadahnuto, provokativno i pronicljivo progovara o uzročno-posljedičnim faktorima koji oblikuju njen stvaralački svjetonazor.

- To je njena vlastita borba s frustracijama, koje su neminovne ovdašnjem čovjeku i čovjeku ovog vremena – strah, smrt, egzistencija, pitanje sebe, sebstva, ega, uspjeha…u vremenu konzumerizma i pogubno devalviranom odnosu snaga, te poremećenom sustavu vrijednosti – navodi Fejzić.

Autorica, po njegovim riječima, uspješno detektuje različite životne silnice, i progovarajući o sebi, ona na određen način progovara o sudbini umjetnika i umjetnosti u korelaciji s aktuelnim trenutkom, opterećenim pandemijom u kojem su sve vrijednosti dodatno urušene i dovedene u pitanje.

Alić-Šobot ističe kako je cilj njene izložbe da ponovno otvori svijet likovne umjetnosti širokom auditorijumu kako bi se na najbolji način izašlo iz izolacije, uzrokovane aktuelnom pandemijom.

Dodaje kako otvara pitanja i propituje svijet u kojem živimo, te da je, stoga, neminovno izaći iz zone komfora, svakodnevice, opterećene različitim strahovima i ograničenjima.

- Moramo izaći iz zone komfora i reći šta nam smeta. Preko puno toga, inače, u životu prelazimo, ponavljamo navike koje ne volimo, pravimo greške… to su ti kavezi – podsjeća autorica, navodeći kako je posao umjetnika da pomiče granice i podiže svijest, kao i da propituje sebe, društvo i svekoliki univerzum.

U sklopu izložbe predstavljene su i dvije fotografije, autorice Dragane Antonić te jedan plakat, koji pojačavaju temeljnu poruku postavke - da je umjetnost živa.

Elma Alić-Šobot je rođena 1975. u Sarajevu, gdje je diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku kiparstvo. Od 2002. je članica ULUBiH. Profesorica je kiparstva na Odsjeku metala u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo, gdje trenutno obavlja dužnost direktorice. Na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni aktivno učestvuje od 1998. godine. Stalne postavke Elme Alić-Šobot predstavljene su u Galeriji male plastike u Murskoj Soboti i Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Dobitnica je više značajnih nagrada.

Pogledajte https://fena.ba/video/6117

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1v1sRir5aAyKo506IeKanKPq84Mlf3IUS?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta