Ekonomija     | 30.06.2021. 12:10 |

Izmjena Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. juna (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na vanrednoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje, donijelo  Odluku o izmjeni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini.

Prethodno je informirano o Informaciji u vezi sa početkom primjene novog carinskog zakonodavstva, koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izmjenama se pomjera rok za primjenu Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini sa 1. jula na 1. august 2021. godine. 

Na taj način otvoren je prostor za donošenje novog zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine, što je preduslov da u potpunosti zaživi nova carinska regulativa i osigura se istovremena primjena tog i Zakona o carinskoj politici u BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine 16. juna 2021. godine i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj zakonodavnoj proceduri.    

Na sjednici je usvojena Informacija Ministarstva finansija i trezora u vezi sa članstvom i zastupanjem Bosne i Hercegovine u Inkluzivnom okviru za BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - erozija porezne osnovice i premještanje dobiti) i Globalnom forumu o transparentnosti i razmjeni informacija u poreske svrhe.

Informacija će biti dostavljena Predsjedništvu BiH, uz prijedlog da se ovlasti Ministarstvo finansija i trezora BiH  da zastupa Bosnu i Hercegovinu u tim međunarodnim organizacijama, uz prethodnu saglasnost nadležnih institucija entiteta i Brčko distrikta BiH kada su u pitanju direktni porezi.

Ta informacija je usvojena uoči planiranog plenarnog sastanka Inkluzivnog okvira za BEPS. 

Bosna i Hercegovina  je ranije pristupila Inkluzivnom okviru za BEPS (2019. godine) i OECD-ovom Globalnom forumu (2018. godine), čime se pridružila članicama ovih organizacija u njihovim naporima za postizanje poreske transparentnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo