Ekonomija     | 30.06.2021. 12:05 |

Plavom kartom lakše do Mostara ali i do Dubrovnika i Kotora (VIDEO)

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 30. lipnja (FENA) - Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije (TZ HNŽ) u srijedu je u Mostaru predstavila aktivnosti projekta "Exchange – Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti", odnosno projekat prekogranične suradnje BiH, Hrvatske i Crne Gore, u okviru kojega se razvija novi prekogranični turistički proizvod – Plava karta ili Plava propusnica.

Po riječima zamjenika direktora Turističke zajednice HNŽ-a Semina Temima, glavni cilj projekta je uvezivanje regije, a Plava karta ili Plava propusnica omogućit će turističke posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarijum (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH).

- Plave propusnice će se moći nabaviti besplatno ili po simboličnoj cijeni, a s njima će turisti imati određeni popust pri posjeti znamenitosti kao i pozive da posjete i druge destinacije jer će se u sklopu ovog projekta širiti turistička ponuda - kazao je Temim.

Po njegovim riječima, projekt završava 2022., a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.686.047,15 eura od čega je 1.433.140,05 eura sufinanciranje Europske unije, dok proračun TZ HNŽ-a u projektu iznosi 253.066,35 eura.

- Projekt implementira pet partnera: Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje, Hrvatska (vodeći partner); Turistička organizacija Kotor, Crna Gora; Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora, Crna Gora; Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije i Javno poduzeće "Park prirode Hutovo blato" d.o.o. Čapljina, BiH.

Menadžer Exchange projekta Radoje Laušević ističe kako će 1. srpnja potpisati sporazum o početku izdavanja propusnica čime diversificiraju turističku ponudu cijele prekogranične regije.

Dodaje kako će se ove propusnice moći skinuti i putem aplikacija na web stranicama svih spomenutih partnera projekta.

- Nadamo se da će one potaknuti turiste koji dođu u Mostar da posjete i Hutovo blato, a odatle odu i do Dubrovnika i Kotora. Također se nadamo da će imaoci, kupci ove propusnice moći lakše prelazit naše postojeće međudržavne državne granice i da će imati mogućnost da se na adekvatan način upoznaju s prirodnim i kulturnim nasljeđem ove jako interesantne prekogranične regije - kazao je Laušević.

Navodi kako se to neće, ipak, dogoditi tako brzo jer je ovo praktički priprema za narednu turističku sezonu.

Tim povodom TZ HNŽ-a organizirala je i seminar "Biodiverzitet rijeke Neretve" u Mostaru.

Cilj je da se turistički vodiči i predstavnici institucija upoznaju s prirodnom baštinom Mostara i rijeke Neretve, odnosno biodiverzitetom rijeke Neretve radi buduće prezentacije prirodne baštine turistima – posjetiteljima Mostara.

O biološkim značajkama voda sliva rijeke Neretve govorili su doc. dr. sc Anita Dedić i doc. dr. sc. Anđelka Lasić, dok je o raznolikosti riba rijeke Neretve i njihovom značaju u sportsko ribolovnom znanstvenom turizmu govorio prof. dr.sc. Jerko Pavlićević.

Projekat Exchange odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020 i koristi resurse Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II).

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6116

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1B_ygealyrZ4GpY9U86nOZlBffuht4gy0?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta