Bosna i Hercegovina     | 30.06.2021. 08:58 |

Turković: Izuzetno je važno da OHR nastavi sa djelovanjem

FENA Internet

NEW YORK, 30. juna (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na podršku izboru novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Kako prenosi Slobodna Evropa, ona je navela kako BiH nije spremna za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

- Bosna i Hercegovina jedva čeka dan kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika, ali nažalost taj dan još nije stigao. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, moramo još puno toga uraditi - rekla je Turković tokom rasprave o ostavci visokog predstavnika Valentina Incka i izboru Christiana Schmidta za novog predstavnika.

- Ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. Proces prenosa odgovornosti na izabrane zvaničnike BiH je važan, ali to se mora uraditi u pravo vrijeme kada se zadovolje dogovoreni preduslovi - kazala je Turković.

Turković se Vijeću sigurnosti obratila nakon protivljenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je uči sjednice 29. juna poslao pismo predsjedavajućem Vijećem sigurnosti, navodeći kako Turković "nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN-a".

Dodik se protivi i izboru Schmidta za novog visokog predstavnika.

- Neki političari smatraju da je bolje da se suprotstave i samom visokom predstavniku i to je nažalost tako, ali naša pažnja mora biti usmjerena na stvaranje uprave koja može zadovoljiti potrebe svojih građana - poručila je Turković u govoru pred Vijećem sigurnosti.

Ona je navela i da je izuzetno je važno da OHR nastavi sa djelovanjem, s građanima i institucijama BiH i međunarodnom zajednicom čime se, kako je rekla, sigurava napredak BiH.

- Kolektivna imunizacija BiH, bh. političkog pravnog sistema nije još završena. Ako obustavimo potupak, onda ćemo raditi ono što smo radili 25 godina. Izlažemo se velikom riziku nove infekcije i mogućem opasnom stanju koje nećemo moći sami zaustaviti - poručila je Turković.

Ruski ambasador u UN Vasily Nebenzya izjavio je nakon obraćanja ministrice Turković kako "ona nema zakonito pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Savjetom bezbjednosti, već da je iznijela lično mišljenje".

- Dobili smo pismo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da nemate zakonito pravo da govorite u ime svih strana - rekao je Nebenzya.

Na pitanje Turković da li njegove izjave odražavaju stav Rusije, ruski ambasador je rekao "da su sve to stavovi Ruske Federacije i ruskog predsjednika Vladimira Putina".

Nebenzya je u govoru na sjednici ponovio kako Rusija nije saglasna sa imenovanjem Schmidta za novog visokog predstavnika.

Predstavnik Sjedninjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti Richard Mills naglasio je na sjednici da je BiH trenutno u miru, ali da njenu stabilnost ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Mills je podsjetio je da su svi članovi u Upravnom odboru Vijeća za provođenje mira, osim Moskve, podržali imenovanje Schmidta, te ponovio da za to nije potrebno da sve članice budu saglasne i da Vijeće sigurnosti UN ne mora da potvrdi njegovo imenovanje.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo