Bosna i Hercegovina     | 29.06.2021. 14:38 |

NSS radnika u zdravstvu: Iscrpljene sve mogućnosti za pregovore s Vladom BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. juna (FENA) – Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj pres-konferenciji još jednom su ponovili da su iscrpljene sve zakonske mogućnosti u pregovorima sa kantonalnom Vladom oko novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik sindikata Emir Baščelija ističe da je članove sindikata posebno iritiralo što Vlada BPK Goražde smatra da pregovori još nisu završeni.

- Zakon je sve jasno propisao i mi smo sve dosad ispoštovali ali Vlada jednostavno odbija da zakaže sjednicu Mirovnog vijeća kako bi pokušali postići dogovor prije sudskih sporova ili štrajkova, a imajući u vidu njihove dosadašnje stavove da ima dobre volje i novca - kazao je Baščelija.

Navodi da Vlada BPK nažalost nije našla za shodno da zdravstvenim radnicima izađe u susret, iako je, naglašava, svjesna koliko su se žrtvovali posebno u vremenu pandemije.

U Sindikatu su podsjetili da je Protokol o početku pregovora potpisan u februaru ove godine te da su tokom ovog mjeseca Vladi dva puta uputili zahtjev za formiranje Mirovnog vijeća odnosno zahtjev za provođenje postupka mirenja.

- Zakon jasno kaže kako teku protokoli i mi smo 5. maja završili i aneks Protokola o pregovorima koji praktično traju od 2019. godine. Trenutno povoljna epidemiološka situacija je pravi momenat za potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Nažalost prinuđeni smo da sve predamo na sud i nadamo se da će se u skladu sa sudskom odlukom pristupiti mirenju - kazao je Baščelija.

Vlada BPK Goražde razmatrajući ponovni zahtjev Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu BPK Goražde o formiranju Mirovnog vijeća, i na posljednjoj sjednici ostala je pri svom Zaključku od 9. juna jer smatra da nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za formiranje Mirovnog vijeća niti su iscrpljeni razgovori između predstavnika Sindikata i Pregovaračkog tima Vlade BPK Goražde.

Vlada smatra da treba da se nastave pregovori kako bi se došlo do zajednički prihvatljivog rješenja za sve učesnike u pregovorima te usaglasio tekst novog kolektivnog ugovora.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo