Regija     | 29.06.2021. 12:52 |

Lučić i Čomić razgovarali o položaju Roma i rodno zasnovanom nasilju (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 29. juna (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Miloš Lučić razgovarao je danas u Sarajevu s ministricom za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog Srbije Gordanom Čomić, a neke od tema bile su položaj Roma te rodno zasnovano nasilje prema ženama.

Ministrica Čomić je nakon sastanka izjavila novinarima da su od posebnog interesovanja za njih bila dva pitanja "koja dijelimo bez obzira na to u kojoj zemlji živimo“.

Po njenim riječima, jedno su prava i strategije romske nacionalne manjine, a drugo je rodno zasnovano nasilje prema ženama u porodici.

- Naši napori će biti usmjereni na to da razumijemo da je svejedno u kojoj od država Romi žive na zapadnom Balkanu i da postoji mnogo različitih projekata koje možemo raditi regionalno i zajedno, olakšavajući jedni drugima i nastanak ideja i troškove iz budžeta, a zajedno poboljšavajući položaj Roma i u BiH i u Srbiji - navela je ministrica Čomić.

Dodala je da je drugo pitanje rodno zasnovano nasilje prema ženama, istaknuvši da je jednako svaka država u obavezi da zaštiti žrtvu nasilja i da ima programe prevencija kojima će spriječiti nastanak nasilja, normalizaciju nasilja i društveno prihvatanje nasilja.

- Teme kojima se bavi i ministar Lučić u BiH i mi u Srbiji jesu kako rade sigurne kuće, koliko smo obezbijedili da nasilja bude manje, kako ćemo raditi s onima koji smatraju da je nasilje prema ženama prihvatljivo i kako ćemo jedni drugima pomoći da se razumije da su u pitanju ljudska bića, prije svega, i da su u pitanju države koje su, kao BiH i Srbija, i svojim ustavima i svojim zakonima preuzele obavezu da nepravde, nemilosrdnost ponašanja jednih prema drugima u svojim društvima smanje - navela je ministrica Čomić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić je kazao da su razgovorali o položaju Roma kao najveće nacionalne manjine u BiH, a i širom regije.

Po njegovim riječima, zajednički stav je da moraju da rade na stambenom zbrinjavanju Roma, njihovom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj pomoći.

Napomenuo je da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH proteklih godina, zajedno sa svim nivoima vlasti, a i donatorskim sredstvima, izdvojilo više od 51 milion KM za stambeno zbrinjavanje Roma.

Kaže da Ministarstvo iz svog budžeta direktno izdvaja sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma. Također, i putem entitetskih zavoda za zapošljavanje izdvajaju se određena sredstva s ciljem poboljšanja pitanja zapošljavanja Roma.

Po njegovim riječima, druga tema o kojoj je razgovarao s ministricom Čomić su gender centri i sigurne kuće.

Napomenuo je da u BiH ima 17 sigurnih kuća, te da od toga Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice finansira osam sigurnih kuća kroz svoj budžet, a i neke projekte koje su radili sa UNHCR-om.

Na kraju je kazao da će biti nastavljena saradnja dva ministarstva s ciljem poboljšanja ljudskih prava, kako u BiH tako u Srbiji i regionalnoj saradnji.        

Pogledajte https://fena.ba/video/6113

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14RH8sG5AsTukcF4oyCSZkWcsawjDcwak?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo