Stranačke aktivnosti     | 29.06.2021. 11:02 |

Saopćenje za javnost KO SDP ZDK

FENA Saopćenje

KANTONALNA ORGANIZACIJA SDP BiH ZDK

Predsjedništvo KO SDP BiH ZDK

Broj:01-22/21

Zenica, 29.06.2021.godina

Dopis OHR-u i Ambasadi SAD

 

ZAHTJEV ZA HITNO DJELOVANJE

 

Poštovani,

 

Primorani smo da vam se obratimo  s zahtjevom da u skladu sa svojim obavezama i ovlastima djelujete HITNO i suspendujete usvojene izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Kako vam je poznato, nakon dugog pregovaranja, uslovljavanja i trgovine uticajem i resursima vladajuća većina u Skupštini ZDK je izglasala pomenute izmjene i dopune Zakona o MUP ZDK. Činjenica da je izglasavanje potpomognuto i od strane dva zastupnika Demokratske fronte koji strpljivo čekaju obećani kolač vlasti u ZDK.

Prateći vaše ranije stavove kada je u pitanju primjena odgođenog Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK i depolitizacija Policijske strukture unutar ZDK želim vam iznijeti naše mišljenje.

I do pomenutih izmjena i dopuna Zakona Policija unutar ZDK je bila pod političkom kontrolom SDA kroz aktuelnog Komesara. Isto mislimo o poslednjem konkursu za prijem policijskih službenika u ZDK koji se u javnosti htio prikazati transparentnim i neovisnim. Bio je sve osim transparentan, samo dobro umotan i pod punom političkom kontrolom zašto imamo i određene dokaze.

Činjenica je da će aktuelne izmjene i dopune Zakona politički uticaj nad radom Policije povečati i podijeliti na interesne zone vladajućih političkih partija i močnika u ZDK. To će rezultirati stvaranjem dodatne nesigurnosti građana ZDK, povećanjem stope kriminaliteta, ali i štiti kriminalne radnje unutar policijskih struktura ZDK na štetu građana ali i najvećeg dijela časnih, poštenih i odgovornih policijskih službenika.

Iz tog razloga vas pozivamo da HITNO djelujete i suspendujete pomenute izmjene i dopune Zakona o ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK čime ćete direktno raditi u korist sigurnosti građana i protiv korupcije i kriminala.

 

S poštovanjem!

 

Predsjedništvo KO SDP BiH ZDK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo