Svijet     | 29.06.2021. 07:35 |

Abu Dabi će početi ograničavati pristup javnim mjestima nevakcinisanim

FENA Internet

DUBAI, 29. juna (FENA) - Abu Dabi, naftom bogata prijestolnica Ujedinjenih Arapskih Emirata, najavio je da će javna mjesta uskoro biti dostupna samo onima vakcinisanim protiv koronavirusa u pokušaju da podstakne više ljudi da prime vakcinu.

Vlada je u ponedjeljak saopćila da će vlasti od 20. augusta početi ograničavati pristup tržnim centrima, restoranima, kafićima, sportskim aktivnostima, muzejima, teretanama, školama i univerzitetima. Nevakcinisanim će efektivno biti zabranjen ulazak u bilo koju poslovnu zgradu u gradu, osim u supermarkete i apoteke.

Abu Dabi je već uveo sistem "zelene propusnice" koji omogućava pristup javnim mjestima onima koji su ili dobili dozu vakcine ili imaju negativan test na virus, prenosi AP.

Ovaj potez je uslijedio u vrijeme kada zemlja žuri da se ekonomski otvori brzom kampanjom vakcinacije. Vlada navodi da je najmanje 93 posto stanovništva Abu Dabija primilo barem jednu dozu vakcine.

Susjedno turističko čvorište Dubai, dom aviokompanije Emirates, uvelo je i neka ograničenja nevakcinisanim za zabavne i sportske događaje. Međutim, tržni centri i druga preduzeća ostaju otvoreni za nevakcinisane.

UAE se mogu pohvaliti jednom od najbržih svjetskih kampanja vakcinacije, s 15,1 miliona doza na populaciju od oko 9 miliona. Zemlja se u velikoj mjeri oslonila na kinesku vakcinu Sinopharm.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom