Bosna i Hercegovina     | 28.06.2021. 16:35 |

Potvrđena optužnica protiv tri osobe zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 28. juna (FENA) - Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Samira Ćatovića, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Unsko - sanskog kantona, te Mersuda Omerdića i Hakije Ibrahimpašića, članova Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Unsko - sanskog kantona, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

U saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK se navodi da se osnovano sumnja da su optuženi u periodu od februara do septembra 2007. godine, i to najprije Mersud Omerdić i Hakija Ibrahipmašić, skupa sa H.Z. (koji je u međuvremenu preminuo) dali saglasnost na aneks Ugovora kojim je Udruženje građana za zaštitu dioničara „Saniteks“ d.d. Velika Kladuša kupilo 51 posto državnog kapitala u privrednom društvu „Saniteks“ d.d. Velika Kladuša.

Aneks je u ime Agencije za privatizaciju potpisao direktor Samir Ćatović, te je tim aneksom obaveza novog investicionog ulaganja predviđenog u članu 3. Ugovora  bez razloga i osnova smanjena sa 4.100.000,00 KM na 2.700.000,00 KM, da bi potom, znajući da Udruženje kao kupac 51 posto državnog kapitala nije izvršilo bilo kakva ulaganja u „Saniteks“ d.d., pa čak ni u navedenom smanjenom iznosu, Mersud Omerdić i Hakija Ibrahipmašić, skupa sa H.Z. donijeli odluku kojom se potvrđuje da su ispunjenje obaveze iz Ugovora, iako nisu bile.

U saopćenju se navodio da je nakon toga Samir Ćatović proveo tu nezakonitu odluku tako što je izdao uvjerenje kojim se potvrđuje da je Udruženje ispunilo obaveze iz predmetnog ugovora odnosno da je okončan postupak privatizacije privrednog društva „Saniteks“ d.d. temeljem čega je državni kapital u vrijednosti od 23.580.707,00 KM prenesen u vlasništvo Udruženja i čime je Udruženje steklo korist u vrijednosti tog državnog kapitala.

U toku istrage Tužilaštvo je provelo brojne istražne radnje, uključujući saslušanje većeg broja svjedoka te pribavljanje materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Kantonalnim sudom u Bihaću – navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK Bihać.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo