Stranačke aktivnosti     | 28.06.2021. 15:35 |

Saopštenje za javnost Stranka penzionera/umirovljenika BiH

FENA Saopćenje

Predsjenik SPU BiH

Dževahid Sokić s.r

Moramo u društvo vratiti empatiju za ljude koji su izgradili ovu zemlju

Sarajevo, 28.06.2021. - Stranka penzionera/umirovljenika Bosne i Hercegovine odlučna je da svoje mjesto na  političkoj sceni Bosne i Hercegovine znatno poboljša, te da vrati povjerenje glasača. Dogovoreno je ovo na seminaru koji je proteklog vikenda održan u Domu penzionera u Zenici, a na kojem su prisustvovali istaknuti članovi i predstavnici općinskih, gradskih i kantonalnih odbora Stranke.

„Shvatili smo da Stranka duže vrijeme stagnira i da na izborima dobijamo sve manje glasova i sve manje mandata u zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH. Pandemija je ostavila dubog trag na stanje broja članova Stranke i on je najniži od 2012. godine. Ovom problemu moramo pristupiti ozbiljno i odgovorno na svim nivoima, jer će naše buduće djelovanje značajno ovisiti o brojnosti i aktivnom djelovanju članstva. Stanje unutar stranke se popravlja, ali to mora ići mnogo brže i bolje na svim nivoima organizovanja, kako u organizacionom, tako i u programskom, kadrovskom i materijalnom aspektu. Opredijeljeni smo da razvijamo mnogo snažniju stranku, da budemo značajniji politički subjekt uključen u politički život države“, poručio je Dževahid Sokić, predsjednik Stranke penzionera umirovljenika BiH.

Da svi zajedno trebaju mnogo više raditi i sarađivati složili su se i predstavnici općinskih odbora, koji su istakli i kako su zainteresovani za ostvarivanje saradnje sa Udruženjem penzionera Federacije BiH, s ciljem sticanja povjerenja većeg broja penzionera.

„Iako je to do sada išlo malo teže, nastavit ćemo raditi na tome da ostvarimo saradnju sa Udruženjem, makar u pitanjima u kojima možemo ostvariti saglasnost. Također, uspostavili smo i kontakt sa predstavnicima „PUP-a  iz Republike Srpske i smatram da bilo važno  kada bismo uspostavili saradnju“, istakao je Sokić.

Jedan od govornika na seminaru bio je profesor Nerzuk Ćurak, koji je prisutnima kazao kako treba odlučiti u kojem smjeru se želi nastaviti dalje djelovanje.

„Da li Stranka penzionera može da bude politički predstavnik unutar političkih struktura sama ili mora imati koalicije sa onim strankama koje imaju slične programske ciljeve. Istaknuto je kao uslov da bi Stranka  bila sudionik u vlasti  upravo taj da, uz unutrašnji razvoj Stranke, uz ozbiljan angažman i ozbiljne razgovore sa predstavnicima drugih stranaka, se dogovori zajednički nastup, podrška na izborima. Nekoliko stotina hiljada penzionera u BiH ogroman je broj potencijalnih glasača koje treba  pridobiti za programske ciljeve Stranke.  Ova stranka ima prostor da djeluje kao respektabilna politička Stranka, jer imaa veći broj potencijalnih glasača nego ijedna druga stranka. Moramo u naše društvo vratiti empatiju za ljude koji su izgradili ovu zemlju i društvo“, poručio je Ćurak.

Nakon seminara na sastanku je dogovoreno kako se mora intenzivirati djelovanje na svim nivoima, uraditi reevidencija članstva i zahtijevati da se dostavljaju mišljenja i prijedlozi o svim bitnim pitanjima za stranku. Jedan od bitnih zaključaka je i rad na kadrovskom jačanju i povećanju broja članova Stranke.

„Želimo dati priliku i prostor sposobnim i kompetentnim pojedincima da dođu do izražaja i prezentiraju svoje stavove i mišljenje. Pratit ćemo rad svih članova i one za koje procijenimo da ne rade u korist stranke treba mjenjati sa rukovodećih pozicija. Svi članovi će u svakom trenutku biti informisani o aktivnostima i stavovima stranke po svim bitnim pitanjima, kako bi nas mogli predstavljati u javnosti na pravi način. Plan nam je i da uspostavimo saradnju sa udruženjima invalidnih osoba, boračkim, kao i sa udruženjima penzionera“, poručeno je sa sastanka.

Rukovodstvo Stranke pratit će, zaključeno je, dešavanja u zemlji i javno iznositi svoj stav, s ciljem da se nametnu kao politički faktor koji zna šta hoće, te nuditi rješenja za probleme u društvu.

Ono što je posebno istaknuto kao potreba jeste  češće pojavljivanje Stranke u medijima, kako bi približili svoje ideje i ciljeve članovima Stranke i svim građanima BiH, te postali prepoznatljivi na izborima kao politički faktor koji želi ući u vlast, kao neko ko ima znanja, snage i konkretna rješenja.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!