Kultura     | 28.06.2021. 13:30 |

Ponta Lopud okuplja buduće zvijezde regionalne kinematografije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Ponta Lopud festival, koji će biti održan od 1. do 5. jula ove godine na mediteranskom otoku Lopudu, nedaleko od UNESCO-ovog Dubrovnika, u posebnom dijelu za profesionalce iz filmske umjetnosti uz podršku industrijske platforme CineLink Sarajevo Film Festivala, otkriva imena 15 sudionika prvog masterclassa oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar.

Ovogodišnji izbor sudionika Ponta Lopud filmskog masterclassa napravljen je po načelu ‘by invitation only’, a radi se o režiserima i glumcima koji imaju jedan igrani ili dva kratka filma u svom prethodnom kreativnom djelovanju. Kreativni susreti u sklopu masterclassa omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovno umrežavanje te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Filmski centar Srbije (FCS) podržali su ovaj segment festivalskog programa i u cijelosti pokrivaju troškove za sudionike iz svojih zemalja, saopćila je press služba SFF-a.

- Riječ je o dokazanim režiserima i glumcima, koji svojim talentom predstavljaju budućnost regionalne kinematografije te na naš poziv dolaze na Ponta Lopud. Na trodnevnoj radionici radit će s filmskim autorom Pawelom Pawlikowskim, kojeg cijenimo kao jednog od najvećih redatelja današnjice.  Tokom tri majstorska tečaja Pawlikowski će razgovarati s polaznicima i analizirati svoje filmove te pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma. Izuzetno smo sretni da su Hrvatski audiovizualni centar i Filmski centar Srbije prepoznali naš trud i kvalitetu lopudskog festivala te se uključili u realizaciju masterclassa u sklopu istog - istaknuo je Mirsad Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala.

U Ponta Lopud masterclassu sudjeluje petnaest filmskih profesionalaca – glumica, glumaca, režisera i scenarista iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i s Kosova.

U međunarodnom programu za filmske profesionalce u kategoriji "Glumci" masterclassa Pawela Pawlikowskog u sklopu prvog Ponta Lopud festivala sudjeluju polaznici: Nika Rozman (Slovenija), Iva Mihalić (Hrvatska), Natasha Petrovikj (Sjeverna Makedonija), May-Linda Kosumović (Kosovo), Toni Gojanović (Hrvatska), Filip Đurić (Srbija), Rozafa Celaj (Kosovo), Igor Skvarica (BiH) i Ivana Zečević (Srbija).

U međunarodnom programu za filmske  profesionalce u kategoriji "Režija" filmskog masterclassa Pawela Pawlikowskog u sklopu prvog Ponta Lopud festivala sudjeluju polaznici: Urška Đukić (Slovenija), Ognjen Glavonić (Srbija), Marko Đorđević (Srbija), Dubravka Turić (Hrvatska), Dana Budisavljević (Hrvatska), Eleonora Veninova (Sjeverna Makedonija), saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'