Sport     | 28.06.2021. 12:38 |

Veliki problem Nizozemaca što nemaju golgetera svjetske klase

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 28. juna (FENA) - Dok je Patrik Schick jurio da proslavi gol kojim je zapečaćena pobjeda Češke protiv Holandije sa 2:0, nizozemski trener Frank de Boer je sjetno gledao - da je samo njegova momčad imala napadača pouzdanog poput strijelca Bayera iz Leverkusena, piše ESPN.

De Boer je uspio ponovo učiniti Nizozemsku relevantnom izvodeći ih iz grupne faze na Euro 2020. na prvom velikom turniru otkako je momčad Louisa van Gaala stigla do polufinala na Svjetskom prvenstvu 2014. godine, ali ovaj ponižavajući poraz u Budimpešti bio je test stvarnosti za Oranje.

Prolazak kroz vjerojatno najlakšu grupu na turniru pobjedom u sve tri utakmice protiv Ukrajine, Austrije i Sjeverne Makedonije možda je mnogima dao lažni dojam o razdaljini koju su Nizozemci prešli pod vodstvom De Boera. Da, imaju svijetle, mlade talente sa Frenkieom de Jongom, Matthijsom de Ligtom i Donyelom Malenom - koji su svi debitirali na velikim turnirima na ovom takmičenju. Ali, osim ako Nizozemci ne otkriju napadača poput Schicka, neće biti ozbiljni kandidat na Svjetskom prvenstvu 2022. ili Evropskom prvenstvu 2024. godine.

Ipak, De Boer nema golgetera svjetske klase, a to šteti Nizozemcima. Da su uspjeli pozvati jednog od svojih velikana iz prošlosti - Marca van Bastena, Ruuda van Nistelrooya, Robina van Persieja, Patricka Kluiverta i mnoge druge - Nizozemska bi komotno izborila ovu osminu finala.

Malen je propustio svoju najbolju šansu u 52. minuti kada je probio češku odbranu i došao u situaciju jedan na jedan s vratarom Tomasom Vaclikom. To je bila šansa koju bi njegovi slavni prethodnici realizirali, ali Malen je čekao i bilo je to dovoljno da ga Vaclik zaustavi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana