Kultura     | 28.06.2021. 11:07 |

Predstavljanje knjige o Srebrenici i izložba povodom godišnjice genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u Sarajevu će biti upriličena dva događaja.

U četvrtak, 1. jula Historijski muzej u Sarajevu, u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica, organizuje predstavljanje knjige "Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela" autora Azira Osmanovića.

Osmanović je magistar historije i kustos Memorijalnog centra Srebrenica. Bio je društveno aktivan i učesnik različitih aktivnosti i procesa vezanih za integraciju povratničke populacije u društveni život grada. Koautor je knjige "Prekinuto djetinjstvo Srebrenice" i saradnik na knjizi "Spomen­-obilježja na području opštine Srebrenica". Na predstavljanju knjige će se obratiti direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, autor knjige Azir Osmanović, a također i profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu Hajrudin Mešić, kao i Ahmo Mehmedović.

Istog dana u Umjetničkoj galeriji BiH bit će upriličeno otvaranje izložbe fotografija pod nazivom "Mrtvare" priznatog fotografa Armina Durguta. Izložba fotografija obuće pronađene  na trasi puta Marša smrti od Srebrenice do Nezuka, nosi naziv "Mrtvare" zbog obuće koju su ljudi u enklavi Srebrenica dobivali kao humanitarnu pomoć, za koju se vjerovalo da na zapadu služi kako bi u istim preminuli bili sahranjeni, prozivajući ih zloslutnim imenom – mrtvare.

Na izložbi će se obratiti direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, predsjedavajući UO Memorijalnog centra Ševket Hafizović, predsjednik UO za obilježavanje 26. godišnjice genocida Hamdija Fejzić, te autor izložbe Armin Durgut, saopćeno je iz Memorijalnog  centra Srebrenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije