Sport     | 28.06.2021. 12:05 |

Španija i Hrvatska danas igraju za nastup u četvrtfinalu EP-a

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 28. juna (FENA) - Nogometne reprezentacije Španije i Hrvatske danas će se na Parken stadionu u Kopenhagenu od 18.00 sati u jednom od derbija osmine finala  boriti na plasman među osam  najboljih ekipa na Evropskom prvenstvu.

U noćnom terminu, od 21.00 sat, u Bukureštu će se u drugom susretu današnjeg programa osmine finala sastati selekcije Francuske i Švicarske. 
 
Španija i Hrvatska nisu blistale u grupnoj fazi takmičenja. Španija je na startu prvenstva remizirala sa  Švedskom (0:0), te Poljskom (1:1), a nastup u osmini finala osigurala je  ubjedljivom pobjedom nad Slovačkom (5:0), kojom je izborila drugo mjesto u E-grupi.

Hrvati su u D-grupi također osvojili drugo mjesto. Nakon poraza od Engleza (0:1) i remija sa Češkom (1:1), svjetski viceprvaci su u odlučujućem susretu nadigrali  Škotsku sa 3:1. 

Na posljednjem EP Španija i Hrvatska zaustavljene su u osmini finala, a na EP 2016. godine u grupnoj fazi takmičenja Hrvatska je savladala Španiju su 2:1.

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić u današnjem susretu protiv favoriziranh Španaca neće moći računati na Dejana Lovrena, koji je suspendovan zbog žutih kartona, te Ivana Perišića, koji je pozitivan na koronavirus.

Selektor Španije Luis Enrique  očekuje da će njegov tim uspjeti da se probije među osam najboljih.

-  Hrvatska je tim visokog nivoa. Pretpostavljam da će igrati polu defanzivno. Rezultat će biti ključ, ako im ide, povući će se nazad, a ako budu gubili, visoko će nas pritiskati. Na startu očekujem nešto polovično, dva tima se dobro poznaju - kazao je  selektor "furije".

U osminu  finala do sada  su se plasiraili nogometaši Danske koji su eliminirali Vels sa 4:1, zatim   Italija pobjedom u produžetku nad Austrijom 2:1, Češka, koja je iznenadila Nizozemsku sa 2:0, te Belgija pobjedom nad aktualnim prvakom Portugalom sa 1:0. 

Peostala dva susreta osimine finala igraju se  u utorak. U Lonodnu se sastaju Engleska i Njemačka, a u Glasgowu Švedska i Ukrajina.

Četrtfinalni susreti na programu su 2. i 3. jula, polufinala su 6. i 7. juna, dok je finale  11. jula.

Polufinala i finale igrat će se u Londonu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo