Kultura     | 27.06.2021. 19:04 |

Završena naučna konferencija BHAAAS-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. juna (FENA) - Trodnevna konferencija “12. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i znanosti (BHAAAS) u BiH” završena je danas u Mostaru, a na njoj su učestvovali stotine uglednih profesora, doktora, akademika i drugih uglednika iz svijeta nauke, kulture i umjetnosti.  

Konferencija je bila u znaku medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih nauka, a posebnu pažnju je izazvao dvodnevni studentski program. Tako je simpozij postdiplomskih istraživanja iz biologije i hemije okupio 14 prezentacija studenata sa šest univerziteta, od kojih je pet iz BiH. Istraživanja, znanja i ideje su se intenzivno razmjenjivale, a tri najbolje prezentacije su i nagrađene.

Mladena Malinović sa Univerziteta u Banjoj Luci osvojila je prvo mjesto za najbolju prezentaciju svog magistarskog rada iz hemije, Nermin Đuzić sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu bio je drugi za svoj doktorski projekat iz bioinžinjeringa i genetike, a Emina Šunje sa Univerziteta Sarajevo nagrađena je trećim mjestom za svoj doktorski projekat iz biologije. 

Uz simpozij, održane su i radionice, okrugli stolovi te predavanja stručnjaka koji su studentima pružili jedinstvena iskustva i saznanja.

Medicinski simpoziji i ove godine su privukli veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz ove oblasti. Održano je 12 simpozija iz medicinskih nauka, objavljeno oko sto medicinskih apstrakta koji će biti objavljeni u “Acta Medica Saliniana”. Također, održan je i dvodnevni multidisciplinarni simpoziji pod nazivom "COVID-19 Research Across Disciplines" gdje je prezentirano 17 originalnih istraživačkih projekata vezanih za COVID-19.

U sklopu medicinskih simpozija potpisan je i važan Memorandum o saradnji medicinara urgentne medicine iz FBiH i RS o uspostavljanju zajedničke mreže urgentne medicine na nivou BiH.

Ove godine je po prvi put organizovan i Internacionalni oftalmološki simpozijum sa učešćem od oko 100 oftalmologa iz BiH, regiona i svijeta. Učesnici su imali jedinstvenu priliku čuti predavanja istaknutih bh. stručnjaka, kao i uvaženih profesora iz SAD-a, Velike Britanije i Turske. Poseban akcent je stavljen na nove terapije i dostignuća u dijagnosticiranju i liječenju u oftalmologiji.  Dodijeljena je i nagrada BHAAAS Ophthalmology Young Researcher Award za najbolji istraživački rad studentici Katarini Knezović sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mostaru.

Osim toga, održano je i 10 simpozija iz tehničkih nauka na kojima su prezentirana 63 naučna rada koja će biti objavljena u uglednom naučnom magazinu „Advanced Technologies Systems“, kao i simpozij o temi "Održivog urbanog razvoja: Projektovanje pametnih, inkluzivnih i otpornih gradova".

Upriličeni su i bogati specijalni programi poput dodjele nagrade “Vera Šnajder” talentiranim studentima koju je „Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini“ (Futures Foundation BH) i BHAAAS dodijelili bh. studenticama Zorani Štaka i Zlati Jašarević. Zatim, promovirana je Monografija o djelatnosti BHAAAS-a od 2007. do danas na više od 400 stranica.

Održan je i prvi sastanak BHAAAS akademije mladih - Bosnian-Herzegovinian-American Youth Academy (BHAYA), kao i dodjela nagrada „3 Minute Thesis Competition“, takmičenje koje je organizovala Futures Foundation BH, a na kojem je sudjelovalo 46 renomiranih stručnjaka iz 30 država svijeta sa 167 sudija, saopćeno je iz BHAAAS.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana