Svijet     | 24.06.2021. 18:15 |

U sukobima u Afganistanu ubijeno 28 civila, 290 ranjeno

FENA Internet

KABUL, 24. juna (FENA) - U intenzivnim borbama u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Kunduz ubijeno je najmanje 28 civila i 290 je ranjeno u ovoj sedmici, saopćili su bolnički zvaničnici, dok nasilje bukti u ratom razdiranoj zemlji i strani vojnici se povlače.

Ehsanullah Fazli, načelnik pokrajinske bolnice Kunduza, izjavio je da je 28 tijela i 290 ranjenih civila prebačeno u dvije lokalne bolnice u protekla tri dana, dok su ogromna većina žrtava djeca, žene i starci.

- Rat je još u toku u gradu Kunduzu i broj poginulih će rasti - kazao je.

Borbe su se pojačale širom Afganistana, ali posebno na sjeveru zemlje, gdje su talibanski pobunjenici izveli val ofanziva u posljednjim danima, pomjerajući se iz svojih južnih uporišta.

Otkako su Sjedinjene Države objavile planove u aprilu da bezuslovno povuku svoje vojnike do 11. septembra nakon skoro 20 godina sukoba, nasilje je eskaliralo širom zemlje dok islamistički talibani pretenduju na nove teritorije.

Mirovni pregovori u Dohi uglavnom su blokirani, ali je bilo izvjesnih sastanaka u posljednjim danima a talibani tvrde da su predani pregovorima.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani doputovao je u Washington u četvrtak sa svojim bivšim suparnikom i vodećim afganistanskim mirovnim zvaničnikom Abdullahom Abdullahom, gdje bi se trebali sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi raspravljali o povlačenju američkih vojnika.

Posrednica Ujedinjenih nacija za Afganistan izjavila je u ovoj sedmici da su talibani osvojili više od 50 od 370 oblasti i da su se pozicionirali za preuzimanje kontrole nad pokrajinskim perijestonicama dok zemlja izgleda sve nestabilnije i analitičari upozoravaju na rastući rizik od građanskog rada jer se sve više grupa latilo oružja, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo