Svijet     | 24.06.2021. 17:10 |

Sjeverna Koreja odbila američku ponudu za razgovore bez preduslova

FENA Internet

SEUL, 24. juna (FENA) - Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Son Gwon odbacio je ponudu Sjedinjenih Država za pregovorima bez ikakvih preduslova o programu nuklearnog naoružanja izolirane države.

- Ne razmatramo mogućnost bilo kakvog kontakta sa SAD-om, da ne govorim o sastanku koji nas nigdje ne bi odveo - izjavio je on u srijedu navečer.

Takvi razgovori samo bi oduzeli "dragocijeno vrijeme", navodi državna novinska agencija KCNA riječi šefa diplomatije Sjeverne Koreje.

Kim Yo Jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, optužila je u utorak SAD za lažna obećanja nakon što je američki specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju ponovo odbacio mogućnost razgovora bez preduslova tokom posjete Seulu u ponedjeljak.

Razgovori između Washingtona i Pyongyanga nisu polučili nikakav napredak nakon propalog samita u Vijetnamu u 2019. između ondašnjeg predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una. Otkako je novi američki predsjednik Joe Biden preuzeo položaj, izgleda da je Sjeverna Koreja zauzela pristup "čekaj i vidi".

Kim je izjavio prošle sedmice da njegova izolirana zemlja "mora bitri spremna i na dijalog i na konfrontaciju" sa Sjedinjenim Državama.

Sjerverna Koreja jasno je stavljala do znanja u nekoliko navrata da nije zasintereisirana za nove razgovore ukoliko Washingtion ne ponudi nove prijedloge, prenosi dpa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu