Svijet     | 24.06.2021. 15:59 |

Rusija - U slučaju novih provokacija 'nijedna opcija ne može se odbaciti'

FENA Internet

LONDON/MOSKVA, 24. juna (FENA) - Rusija je u četvrtak optužila Britaniju za širenje laži oko konfrontacije s ratnim brodom u Crnom moru, i upozorila London da će odlučno odgovoriti na nove provokativne akcije britanske mornarice kod obala Krima.

Rusija je pozvala britansku ambasadoricu u Moskvi kako bi joj uručila formalnu diplomatsku notu nakon što je ratni brod ušao u, kako Kremlj tvrdi, ruske teritorijalne vode, ali za koje Britanija tvrdi da pripadaju Ukrajini.

Britanija navodi da je Rusija iznijela netačne informacije i osporava ruske tvrdnje, rekavši da nikakvi hici upozorenja nisu ispaljeni i da nijedna bomba nije izbačena na putanju razarača Defender Kraljevske mornarice.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ambasadoricu Deborah Bronnert kako bi joj uručilo "oštar demarš", dok je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova optužila London za "jedva prikrivene laži".

- Vjerujemo da je to bila svjesna i dobro promišljena provokacija - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov o incidentu, u kome su, kako Moskva tvrdi, ispaljeni hici upozorenja i bačene bombe na putanju britanskog razarača.

- U slučaju novog ponavljavanja provokativnih akcija - ukoliko takve akcije odu predaleko - nijedna opcija ne može se odbaciti po pitanju zakonite odbrane ruskih granica - izjavio je Peskov novinarima.

Crno more, koje Rusija koristi za iskazivanje svoje sile na Mediteranu, stoljećima je žarišna tačka između Rusije i njenih konkurenata kao što su Turska, Francuska, Britanija i Sjedinjene Države.

Rusija je anektirala Krimski poluotok od Ukrajine u 2014. i smatra vode u okolini njegovih obala ruskim teritorijalnim vodama. Zapadne zemlje smatraju Krim dijelom Ukrajine i odbacuju ruske pretenzije na more u njegovoj okolini.

- Bitanski premijer Boris Johnson izjavio je da je ratni brod djelovao u skladu sa zakonom i da je bio u međunarodnim vodama.

- Bitna tačka je da mi ne priznajemo rusku aneksiju Krima. To su ukrajinske vode i potpuno je ispravno koristiti ih od tačke A do tačke B - izjavio je on novinarima.

Također je izrazio neslaganje sa sugestijom da su odnosi s Rusijom na istorijski niskom nivou.

- Mogu se prisjetiti vremena tokom mog životnog vijeka kada su odnosi bili kudikamo gori - kazao je.

Britanija je također osporila rusku verziju dešavanja, dok je ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavio: "Nikakvi hici nisu ispaljeni na HMS Defender”.

- Brod Kraljevske mornarice izvodio je bezazlenu plovidbu kroz ukrajinske teritorijalne vode. To smo učinili u skladu s međunarodnim pravom a ruska karakterizacija dešavanja je predvidivo netačna - izjavio je Raab novinarima u Singapuru, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!