Regija     | 24.06.2021. 13:46 |

U Sloveniji 43 novozaraženih, bez smrtnih slučajeva

FENA Agencije

LJUBLJANA, 24. lipnja (FENA) - U Sloveniji su u zadnja 24 sata zabilježena 43 slučaja zaraze koronavirusom i nijedan smrtni slučaj, no vladu usprkos poboljšanju epidemiološke situacije brine premali odaziv na cijepljenje u zadnje vrijeme.

Potvrđene su 43 zaraze, uz dva posto pozitivnih među testiranima, u bolnicama je trenutno 80 oboljelih od covida-19, a prosječan broj dnevnih zaraza u zadnjem tjednu pao je na 54, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

Stručnjaci međutim upozoravaju da cilj da se do sredine godine cijepi 60 posto odrasle populacije koji je postavila vlada neće biti dostignut, što je zabrinjavajuće s obzirom na pojavu novih i zaraznijih sojeva koronavirusa u svijetu.

Ministrima je savjetovano da ubuduće izjavama i na terenu promoviraju cijepljenje kao jedini način da se jesensko razdoblje održi sigurnim za obrazovne ustanove i radne sredine, prenosi Hina.

Prema podacima koje je u četvrtak objavila vlada, prvom dozom cjepiva protiv covida-19 cijepljeno je 798.984 osoba, odnosno 46,3 posto odrasle populacije, a drugom dozom njih 607.763, odnosno 35,2 posto.

Kod starijih od 50 godina prvu je dozu dobilo njih 60,6 posto, a i drugu 51,6 posto.

To je prema ocjenama stručnjaka još uvijek premalo da bi se na jesen moglo računati na učinkovitu imunost i zaštitu, a još uvijek se nedovoljno ljudi javlja na cijepljenje i nakon što su osigurana masovna cijepljenja bez najave ili poziva, te počeli raditi mobilni timovi za cijepljenje.

Kako navode slovenski mediji, manji se odaziv na te akcije tumači velikim vrućinama ovih dana, ali i manjim interesom za cijepljenje cjepivom AstraZenece koje je još mnogo ostalo od ranije.

Poznati imunolog i mikrobiolog Alojz Ihan kazao je za Slovensku televiziju da "s tjeskobom" očekuje jesensko razdoblje i to zbog još uvijek preniskog stupnja procijepljenosti.

"Nedovoljno je cijepljenih među 70-godišnjacima i starijima koji su najugroženiji i manje se cijepe, ali je kritična i populacija iznad 50 godina starosti koja nije senzibilizirana da se mora cijepiti", ocijenio je Ihan.

"Ako te dvije dobne skupine ne procijepimo barem 90 posto, onda ćemo na jesen morati žrtvovati mnogo od načina života koji imamo sada - morat ćemo se odreći priredbi, sportskih natjecanja, turizma i još mnogo čega", kazao je Ihan.

Kako navode slovenski mediji, stručnjaci se posebno boje da bi u Sloveniji mogao rasti udio delta varijante koronavirusa koji je za sada samo zabilježen, ali ne predstavlja značajniji udio u novim zarazama koronavirusom.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo