Bosna i Hercegovina     | 24.06.2021. 11:06 |

Delegacija PSBiH u PSVE učestvovala na trećem dijelu godišnjeg zasjedanja PSVE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovali su na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, na kojem je, pored ostalog diskutirano i o tome trebaju li političari biti procesuirani za izjave koje daju tokom vršenja mandata.

Tokom zasjedanja, koje je održano u hibridnom formatu (mogućnost direktnog ili online učešća) od 21. do 24. juna ove godine, parlamentarcima su se obratili predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto, specijalni izvjestilac UN-a za savremene oblike rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netrpelјivosti Tendayi Achiume, generalni direktor IOM-a António Vitorino i ministar za migracije i azil Grčke Notis Mitarachi.

Učesnici zasjedanja PSVE diskutirali su o izvještajima posmatračkih misija o parlamentarnim izborima u Bugarskoj i Albaniji, o tome trebaju li političari biti procesuirani za izjave koje daju tokom vršenja mandata, kao i o medijskim slobodama naglašavajući važnost aktivnosti u borbi protiv dezinformacija i manipulacija javnosti.

Jedan od centralnih događaja bio je panel na visokom nivou o temi "Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilјa nad ženama i porodičnog nasilјa (Istanbulska konvencija): 10 godina poslije", na kojem je govorila dobitnica Nobelove nagrade i nagrade "Václav Havel" za lјudska prava Nadia Murad.

Članovi PSVE su govorili i o aktuelnoj temi u vezi sa saniranjem poslјedica pandemije COVID-19, o COVID propusnicama i sertifikatima u svjetlu zaštite osnovnih lјudskih prava i o pronalaženju adekvatnog rješenja, o prevazilaženju socioekonomske krize prouzrokovane pandemijom COVID 19, kao i o uticaju pandemije na prava djece posebno poslјedice po fizičko i mentalno zdravlјe.

Četvrti dio redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE bit će održan od 27. septembra do 1. oktobra 2021.godine, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu