Svijet     | 23.06.2021. 09:16 |

Nova konferencija o Libiji danas u Berlinu

FENA Internet

BERLIN, 23. juna (FENA) - Ministri vanjskih poslova zemalja uključenih u sukob u Libiji sastaju se u srijedu u Berlinu kako bi razgovarali o daljnjoj stabilizaciji ratom zahvaćene zemlje.

Jednodnevnu konferenciju ugošćuju njemačka vlada i Ujedinjeni narodi, a trebalo bi joj prisustvovati predstavnici Sjedinjenih Država, Rusije, Turske, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kao i libijske tranzicijska vlada, prenosi dpa.

Glavni cilj konferencije, kao i tokom prve libijske konferencije u Berlinu u januaru 2020. godine, je zaustaviti vanjsko miješanje u sukob. To do sada nije uspjelo.

Prema procjenama UN-a u Libiji je u decembru 2020. bilo stacionirano oko 20.000 stranih plaćenika, a brojka se nije značajno promijenila. Isporuke oružja također nisu zaustavljene.

Ali postoji određeni napredak - uspostavljen je prekid vatre, uspostavljena je privremena vlada, a parlamentarni izbori planirani su za 24. decembar.

Dan prije konferencije, nova libijska ministrica vanjskih poslova Najla Mangoush pozvala je na redovne sastanke na ministarskom novou kao način za rješavanje sukoba u njezinoj ratom zahvaćenoj zemlji.

Ministri vanjskih poslova država uključenih u sukob u Libiji trebali bi se redovno sastajati u budućnosti, rekla je u govoru emitiranom na libijskoj televiziji.

Libija je u oružanim sukobima od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine.

Radna grupa trebala bi se usredotočiti na viziju rješenja krize i na pitanja povezana s političkim, ekonomskim i drugim interesima libijskog naroda, rekla je libijska ministrica, ne imenujući države koje bi trebale poslati ministre vanjskih poslova da se pridruže inicijativi.

Claudia Gazzini iz Međunarodne krizne grupe (ICG) upozorila je da je put do dugoročnog mira u Libiji još uvijek dug, ali konferencija bi mogla unijeti novu dinamiku u proces.

"Libijski parlament i izvršna vlast nisu bili sposobni sami voditi proces naprijed", rekla je Gazzini. Zbog toga su se napetosti između suparničkih grupa u novije vrijeme ponovno povećale, dodala je.

Smatra da je jedno od najvažnijih pitanja zakonski okvir za izbore u decembru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta