Bosna i Hercegovina     | 22.06.2021. 16:02 |

Šatorović od FBiH traži povećanje minimalnih plaća, a on uposlenicima Sindikata ne plaća poreze i doprinose

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Prema podacima Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine, Savez samostalnih sindikata BiH je do februara ove godine imao 18 uposlenih, a ukupni iznos duga po osnovu doprinosa je 83.608 KM zbog čega je protiv tog sindikata početkom juna pokrenut postupak prinudne naplate.

Nakon što je Selvedin Šatorović najavio da će se u četvrtak, 24. juna, organizirati proteste zbog kojih će uz saglasnost Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo grad biti blokiran pet sati, oglasili su se iz Udruženja poslodavaca FBiH i predstavnici granskih sindikata ocijenjujući Šatorovićeve zahtjeve zakašnjelim i populističkim, te ih pozvali da se uključe u dijalog koji oko najminimalnijih plata sindikati već imaju s Vladom FBiH.

Kako je ranije Feni potvrdio predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Ibrahim Dedić, Šatorović je "nelegitiman predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH", a Dedić je naveo i da Šatorović već mjesecima uposlenima ne uplaćuje doprinose.

Tragom tih informacija Fena je zatražila provjeru o broju zaposlenih i plaćanju poreza i doprinosa na plaće, odnosno eventualnim dugovanjima Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema tim podacima, dio plata koje je Šatorović i isplaćivao daleko su ispod 1.000 KM za koje se zalaže.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo