Bosna i Hercegovina     | 22.06.2021. 14:22 |

Članovi Predsjedništva BiH primili savjetnicu francuskog predsjednika Macrona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su Isabelle Dumont, diplomatsku savjetnicu predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili narodu i Vladi Republike Francuske za dosadašnju podršku Bosni i Hercegovini u procesu EU integracija, gdje je konstatirana kontinuiranost političkih stavova Francuske prema BiH kao višeetničkoj, suverenoj državi demokratskog poretka, integrisanoj u stabilnoj regiji i Evropi.

U tom kontekstu, Francuska u BiH provodi različite programe saradnje kako bi podržala Bosnu i Hercegovinu na njenom EU putu. Ta saradnja se, uz integrirani pristup, provodi u skladu s četiri glavne oblasti: unutrašnja sigurnost, tehnička saradnja, uključujući upravljanje i visoko obrazovanje, te naučna saradnja, kultura i civilno društvo, uključujući promoviranje frankofonije i nastavak preuzimanja Acquisa.

Savjetnica Dumont je podsjetila članove Predsjedništva BiH da je Francuska na Summitu u Londonu 2018. godine odlučila proširiti mandat Francuske razvojne agencije (AFD) u Bosni i Hercegovini, koja bi bila nadležna za finansijska ulaganja u značajne projekte u Bosni i Hercegovini narednih godina; posebno na polju regionalne integracije, okoliša i klime, inovacije i digitalne ekonomije.

Na sastanku je zaključeno kako u narednom periodu treba jačati politički dijalog razmjenom posjeta zvaničnika dvije zemlje. Tom prilikom, članovi Predsjedništva BiH su ponovili poziv predsjedniku Republike Francuske Emmanuelu Macronu da posjeti Bosnu i Hercegovinu,

Sastanku je, uime francuske delegacije, prisustvovala i ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, te šef Misije pri Direkciji za kontinentalnu Evropu Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Francuske Guillaume Rousson.

Uime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, sastanku su prisustvovali savjetnici u Kabinetu Slaven Kovačević i Davor Vuletić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!