Bosna i Hercegovina     | 22.06.2021. 14:02 |

Fond za zaštitu okoliša FBiH pomoći će sanaciju šteta u MZ Jabuka

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 22. juna (FENA) – Uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH uskoro će početi sanacija šteta usljed poplava koje su u februaru ove godine zadesile MZ Jabuka u općini Foča u FBiH.

Načelnik općine Mujo Sofradžija naglasio je da su štete procijenjene na oko 100.000 KM, ali ocjenjuje da će sredstva Fonda za zaštitu okoliša te pomoć koju je pružila sarajevska Općina Stari Grad, biti dovoljna za sanaciju posljedica.

- Zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša FBiH i sarajevskoj općini Stari Grad, uskoro bi trebali početi radovi na sanaciji šteta. Fond nam je odobrio sredstva u iznosu od 70.000 KM i taj projekt sigurno ide u narednih mjesec i po dana, a podrazumijeva sanaciju mosta u Jabuci, produbljivanje korita rijeke Koline i sanaciju šteta privatnim vlasnicima. Prethodno je i Općina Stari Grad Sarajevo u ove svrhe izdvojila 10.000 KM i mislim da će ova sredstva biti dovoljna – kazao je Sofradžija.

On je podsjetio da je tokom februara ove godine u MZ Jabuka usljed obilnih padavina i topljenja snijega došlo do izlijevanja rijeke Koline i Vojničkog potoka te je u ovom dijelu općine bilo proglašeno i stanje prirodne nesreće. Uništeni su putevi kao i most koji povezuje okolna sela. Ugroženi su bili i stambeni objekti jer je došlo do ulijevanja vode u kuće, a neki zaseoci su bili potpuno odsječeni.

- Zaista smo zahvalni Fondu za zaštitu okoliša FBiH i općini Stari Grad Sarajevo za pruženu podršku jer ova lokalna zajednica koja se nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, sama ne bi mogla izdvojiti sredstva za sanaciju šteta – kazao je načelnik Općine Foča u FBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta