Bosna i Hercegovina     | 22.06.2021. 13:59 |

Delegacija PSBiH učestvovala na 8. plenarnoj sjednici PSSEECP-a u Antaliji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Usvajanjem završne deklaracije danas je u Antaliji, pod predsjedavanjem Republike Turske, završena 8. plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) u čijem su radu učestvovali i predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSSEECP-u Bariša Čolak i zamjenica predsjedavajućeg Ljubica Miljanović.

Plenarno zasjedanje PSSEECP-a svojim obraćanjem otvorio je predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Şentop, koji je rekao da njegova zemlja snažno podržava SEECP i da se zalaže da zemlje članice ove regionalne inicijative maksimalno povećaju nivo saradnje i međusobne podrške i solidarnosti, posebno u vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

U svom obraćanju učesnicima 8. Plenarne sjednice PSSEECP-a, predsjedavajući delegacije PSBiH u PSSEECP-u Bariša Čolak iznio je ocjenu da je ova regionalna inicijativa, u sinergiji s procesom stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, pomogla da se u posljednje dvije decenije naš region transformira iz regiona otvorenih sukoba i netrpeljivosti u region saradnje i prosperiteta zasnovanih na zajedničkim interesima.

Govoreći o procesu evropskih integracija BiH, Čolak je naglasio da je evropski put BiH opterećen raznim problemima i izazovima, od kojih je, kao jedan od najvećih, naveo izmjene izbornog zakonodavstva u pravcu primjene osnovnih demokratskih standarda i kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih njenih građana. Izražavajući čvrsto uvjerenje da BiH može i mora pronaći dovoljno unutrašnjeg potencijala za dogovor na tragu evropskih političkih vrijednosti, Čolak je upozorio da je to obaveza svih političara u BiH, kako prema pripadnicima sva tri konstitutivna naroda i svim građanima koji žive u BiH tako i prema regionu unutar kojeg nastojimo izgraditi bolje odnose i zajedničku evropsku perspektivu sarađujući unutar inicijativa kao što je SEECP.

Ocjenjujući veoma važnom ulogu PSSEECP-a, Čolak je u svom obraćanju, također, pozvao na jačanje saradnje, regionalnog dijaloga i solidarnosti između zemalja članica ove regionalne inicijative.

Svi učesnici 8. plenarne sjednice PSSECP-a ocijenili su predsjedavanje Ankare kao veoma uspješno. Predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom u narednih godinu dana preuzeće Republika Grčka, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana