Kultura     | 22.06.2021. 13:45 |

Sarajevski dani poezije uz bogat program i na internetu obilježavaju 60 godina

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Ovogodišnje izdanje Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije bit će održano od 22. do 26. juna, kada će i obilježiti 60. rođendan.

I ovaj put izdanje te manifestacije uvjetovano je nepovoljnim epidemiološkim okolnostima, pa će najveći broj programskih sadržaja, kao i prethodne godine, biti održani online, putem internetskih platformi.

Predsjednik Programskog savjeta Dana poezije književnik Mile Stojić istakao je da je jubilej od 60 godina važan u našoj kulturi "u kojoj sve počinje od jučer a zaboravlja se šta je bilo prekjučer".

Stojić je kazao da se Festival uspijeva održavati, istina bez neke naročite pomoći.

Ove godine će dobitnik "Bosanskog stećka" biti  jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika akademik Veselko Koroman.

Stojić je podvukao da je Koromanov opus obilježio bosanskohercegovačku i hrvatsku poeziju.

Ovogodišnji Sarajevski dani poezije predstavit će raznoliko pjesništvo od mladih autora, autora iz regiona, a bit će obilježeno i 130 godina od rođenja Tina Ujevića. Tu su i tradicija razgovora pjesnika o poeziji i pjesničkom stvaralaštvu kroz formu "kratkih rezova", u čemu sudjeluju neki od najprominentnijih bosanskohercegovačkih i regionalnih pjesnika, zatim književnokritičke opservacije o najnovijim pjesničkim knjigama u BiH, razgovor o prisustvu poezije na domaćim i inozemnim internetskim književnim portalima, topografsko pozicioniranje poezije i pjesnika kroz projekt "Poetsko mapiranje", gdje je mjesto mlađe bosanskohercegovačke poezije u savremenom pjesništvu  i drugo. 

Sarajevki dani poezije i Društvo pisaca BiH svake godine štampaju knjigu dobitnika "Bosanskog stećka", a nažalost ove godine to nisu bili u mogućnosti. Stojić ipak najavljuje da će to biti realizovano.

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević govorio je o okolostima u kojima se eve godine realizuje manifestacija.

Hajdarević je, govoreći o programima, između ostalih istakao internetske portale koji promoviraju poeziju, te razgovor o prevođenju bh. poezije u svijetu, razgovor s bh. pjesnicima koji žive u inostranstvu i druge programe.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'