Bosna i Hercegovina     | 22.06.2021. 14:06 |

Boljom suradnjom s lokalnim vlastima do boljeg položaja mladih (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 22. lipnja (FENA) - Završna konferencija projekta "Jačanje povjerenja pretpostavka za bolju budućnost mladih" održana je u utorak u Mostaru na temu "Primjena Zakona o mladima FBiH i Zakona o omladinskom organiziranju RS u lokalnim zajednicama".

Članica Agencije lokalne demokracije (LDA) Mostar i radne grupe za Mostar na projektu "PRO-Budućnost" Dženana Dedić kazala je kako su tri lokalne zajednice (Mostara, Trebinje, Ljubuški) bile partneri na ovom projektu, čiji je cilj izgradnja boljih mehanizama suradnje između institucija vlasti i mladih u tim lokalnim zajednicama.

- U Trebinju i Ljubuškom već smo imali skupove na kojima smo radili na jačanju spomenutih mehanizama, kao i na uspostavljanju komunikacije između lokalnih samouprava i mladih. Na taj način davali smo im priliku da sjednu za isti stol i razgovaraju o položaju mladih i općenito stanju u njihovoj lokalnoj zajednici, te da zajedno razmisle na koji način mogu poboljšati uvjete življenja - istaknula je Dedić.

Građanski aktivizam u porastu

Dodala je kako je u zadnje vrijeme aktivizam građana u uzlaznoj liniji.

- Građani osjete da trebaju i mogu, a čini mi se da već prepoznaju načine i mehanizme kako mogu. Mi konkretno u Mostaru konačno imamo lokalnu vlast pa se imamo kome obratiti, a imamo i podlogu i temelj za dalje. U ovim drugim lokalnim zajednicama gdje su građani imali stalno aktivnu lokalnu vlast, već se osjeti da idu i po koji korak ispred Mostara, ali mislim da ćemo ih brzo stići uz ovaj rastući aktivizam građana - istaknula je Dedić.

Naglasila je kako su izuzetno zadovoljni dosadašnjom uspješnošću projekta.

- Upravo ova platforma koju smo "servirali" mladima i lokalnim samoupravama pokazala je kako može biti dodatni i vrlo koristan poticaj, jer pomoću nje kroz razgovor vrlo jednostavno se otkrije koje su to potrebe i problemi i lako se dođe do rješenja i načina kako se neke korisne aktivnosti mogu vrlo lako realizirati u lokalnoj zajednici - kazala je Dedić.

Na konferenciji je promovirana i Platforma za mir, strateški dokument koji šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima ne dogode.

- Platformu za mir potpisao je veliki broj gradova, županija, nevladinih organizacija, tako da ćemo i ovaj događaj iskoristiti da promoviramo i zamolimo one lokalne zajednice koje još uvijek nisu, da potpišu, jer to je jasna poruka građana Bosne i Hercegovine da žele dugotrajan i stabilan mir u državi - kazala je Dedić.

Zakonska rješenja

Nikola Kandić iz Vijeća mladih FBiH na današnjoj konferenciji održao je prezentaciju o zakonskim rješenjima u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH i izazovima koji se nalaze na putu do implementacije samog zakona.

- Kako u RS, tako i u FBiH postoje zakonska rješenja koja kažu da su mladi sve osobe između 15 i 30 godina, da imaju određena prava i potrebe, te da lokalne zajednice trebaju ispuniti određene obaveze. Danas smo razgovarali o tome koliko zakoni u nekom trenutku ne dozvoljavaju lokalnim zajednicama da budu inovativne, ali smo istovremeno ukazali na to gdje jedinice lokalne samouprave u cijeloj BiH, a prije svega u hercegovačkim općinama, mogu raditi više kako bi se unaprijedio sam status mladih ljudi u bh. društvu - kazao je Kandić.

Predsjednik Komisije za mlade u Gradskom vijeću Grada Mostara Jasmin Pandur mišljenja je da dolazi vrijeme u kojemu mladi neće biti opterećeni nekim događanjima iz prošlosti.

- Što se tiče organizacije na lokalnom nivou, mladi funkcioniraju relativno dobro. Do sada na nekoliko sjednica Komisija za mlade u mostarskom Gradskom vijeću sve odluke donosila je konsenzusom čisto u interesu mladih. Na ono na što mi ne možemo utjecati naravno i nećemo, ali razvoj lokalne zajednice sigurno ćemo se potruditi donijeti konsenzusom, uz uvažavanje određenih povijesnih činjenica, ali mislim da se međusobno trebamo poštovati - kazao je Pandur.

Projekt "Jačanje povjerenja pretpostavka za bolju budućnost mladih" implementira radna grupa za Grad Mostar, formirana u sklopu projekta 'PRO-Budućnost' (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost), koji financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a provodi Catholic Relief Services (CRS), u suradnji s Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Nansen dijalog centrom Mostar.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6082

Preuzmite https://drive.google.com/file/d/18eDpgfezuJHidRAC7vYN_YEGfR4AxfWK/view?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom