Ekonomija     | 22.06.2021. 11:46 |

UPFBiH i granski sindikati - Zakašnjeli potez nelegitimnog Šatorovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. juna (FENA) - Udruženje poslodavaca Federacije BiH i predstavnici granskih sindikata koji su nedavno potpisali Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga tvrde da je najava Selvedina Šatorovića, kojeg smatraju nelegitimnim predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH, o održavanju protesta sa zahtjevom za povećanje minimalne plaće na 1.000 KM, zakašnjeli i populistički potez.

Navode da UPFBiH i predstavnici 18 granskih sindikata intenzivno rade sa predstavnicima Vlade Federacije BiH da se kroz dijalog i saradnju postigne dogovor o minimalnoj plaći. Zajednički stav potpisnika Platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plaća.

Iz UPFBiH i sindikata su također iznenađeni odlukom Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da Sindikatu bude data dozvola za organiziranje protesta u trajanju od pet sati, čime će se otežati normalan život građana i otežati funkcioniranje centralnog dijela Sarajeva.

Pozivaju Šatorovića da se u svojstvu predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH aktivno uključi u razgovore poslodavaca i legitimnih sindikata sa Vladom FBiH o utvrđivanju minimalne plaće.   

Također je neprihvatljivim ocijenjeno postupanje parlamentarnih odbora u Parlamentu FBiH, koji raspravljaju o minimalnoj plaći bez uključivanja socijalnih partnera i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, što je protivno pozitivnim zakonskim propisima i međunarodnim konvencijama, saopćeno je iz UPFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'