Bosna i Hercegovina     | 22.06.2021. 10:50 |

GPBiH spriječila više od 2.800 nezakonitih prelazaka državne granice

FENA Saopćenje

ZVORNIK, 22. lipnja (FENA) - U posljednja 24 sata na području Zvornika odvraćeno je 40 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

Od početka ove godine, pripadnici Granične policije (GP) BiH odvratili su više od 2.800 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, a najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Bangladeša, Maroka i drugih, kazala je u razgovoru za Fenu glasnogovornica GPBiH Franka Vican.

Od početka migrantske krize u Bosni i Hercegovini, najveći pritisak evidentiran je na području djelovanja postrojbi GPBiH na granici prema Republici Srbiji, posebno na području djelovanja postrojbi granične policije Zvornik i Višegrad.

- Uz upotrebu čamaca, pogotovo u ljetnom razdoblju kada je razina rijeke niska, migranti pokušavaju prijeći rijeku Drinu na više lokacija, koje su pripadnici Postrojbe granične policije Zvornik identificirali te na njima poduzimaju mjere odvraćanja migranata sukladno Zakonu o graničnoj kontroli, a prema do sada zabilježenim slučajevima, migranti su nezakonito pokušavali prijeći državnu granicu samostalno ili uz pomoć krijumčara i organiziranih kriminalnih skupina za krijumčarenje migranata - navodi Vican.

Migranti se obično kreću u manjim skupinama te sporednim putnim komunikacijama nezakonito pokušavaju ući u BiH slobodnim pješačkim kretanjem preko državne granice, najčešće neposredno uz granične prijelaze i zaobilazeći ih, prebacivanjem plovilima ili gazeći preko rijeke Drine, skrivanjem u tovarnom prostoru teretnih vozila te na druge načine.

- Migranti imaju dobro uvezanu komunikaciju s drugim migrantima, razmjenjujući iskustva, dajući upute za smjerove i rute kretanja, razmjenjuju mape i druge informacije, a sve s ciljem odabira podobnih putnih komunikacija i smjerova kretanja, odnosno najlakše rute kroz zemlje tranzita do zemalja Europske unije - ističe Vican.

Dodaje kako Granična policija BiH od samog početka migrantske krize poduzima pojačane mjere nadzora državne granice s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice.

Navedene mjere obuhvaćaju, među ostalim, izvanredno angažiranje i preraspoređivanje ljudstva i tehničkih kapaciteta, angažiranje policijskih službenika drugih policijskih agencija u BiH kao ispomoć GPBiH (Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu, MUP-a Republike Srpske) te su skoro svi ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti ove policijske agencije raspoređeni na istočni dio državne granice, na kojem je najveći migracijski pritisak.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom