Svijet     | 21.06.2021. 08:15 |

Premijer Pašinjan proglasio pobjedu na vanrednim izborima u Armeniji

FENA Internet

EREVAN, 21. juna (FENA) - Nikol Pašinjan, aktuelni premijer Armenije, proglasio je pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima koje je raspisao u pokušaju da ublaži političku krizu nakon katastrofalnog rata s Azerbejdžanom.

Nakon 75 posto obrađenih listića, stranka Pašinijanovog “Građanskog ugovora” u ponedjeljak je imala 55,61 posto glasova. Armenski blok njegovog najvećeg rivala Roberta Kočarjana ima 22 posto glasova, objavila je Centralna izborna komisija države, piše Al Jazeera English.

Odaziv na nacionalnom nivou iznosio je 49,4 posto.

“Narod Armenije dao je mandat našoj stranci Građanskog ugovora da vodi zemlju, a meni lično da vodim zemlju kao premijer”, rekao je Pašinjan.

“Već znamo da smo izborili uvjerljivu pobjedu na izborima i imat ćemo uvjerljivu većinu u parlamentu,” dodao je.

S druge strane, Kočarjanov blok doveo je u pitanje vjerodostojnost preliminarnih rezultata i rekao da neće priznati Pašinjanovo rano proglašenje pobjede, koje je uslijedilo nakon samo 30 posto obrađenih biračkih jedinicia.

Kako je ranije izvijestila francuska novinska agencija AFP, Pašinjan, bivši novinar, došao je na čelo vlade 2018. godine na krilima mirnih protest as obećanjem da će srušiti korumpiranu elitu koja je vladala tom malom zemljom na Kavkazu nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prijevremene izbore sazvao je u nadi da će donijeti izlaz iz političke krize izazvane prošlogodišnjim porazom zemlje u oružanom sukobu s Azerbajdžanom oko Nagorno Karabaha. Pašinjan se nalazio pod pritiskom opozicije i masovnih protesta na kojima se tražila njegova ostavka još od prošlog novembra , kad je s Azerbajdžanom postigao mirovni sporazum.

Ankete su predviđale tijesnu utrku između njegove i Kočarjanove stranke, a prema posljednjoj anketi agencije za ispitivanje javnog mnijenja MPG, Armenskom bloku pripalo je 28,7 posto glasova, Građanskom ugovoru 25,2 posto, dok je treći, s 10,8 posto, savez povezan s Pašinjanovim neprijateljem i prethodnikom Seržom Sargsjanom.

Na izborima su sudjelovala rekordna četiri izborna bloka i 21 stranka, ali se očekuje se da će samo nekoliko stranaka ući u parlament. Pravo glasa imalo je oko 2,6 miliona birača, a birali su najmanje 101 zastupnika prema proporcionalnom sistemu na petogodišnji mandat.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana