Bosna i Hercegovina     | 20.06.2021. 13:06 |

Salihović: Za mlade poljoprivrednike ima budućnosti u Bosni i Hercegovini

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 20. juna (FENA) - U Konjević Polju nadomak Bratunca stanovnici svoju egzistenciju osiguravaju s poljoprivrednog zemljišta. Koliko ozbiljno pristupaju svojim poslovnim obavezama pokazuje i činjenica da Konjević Polje ima Opću poljoprivrednu zadrugu za otkup organskih proizvoda. Pored otkupa oni vrše i proizvodnju presadnica povrća, te uzgajaju voćne kulture.

- Mi se bavimo isključivo organski certifikovanom poljoprivrednom proizvodnjom. Samim time, naši proizvodi nemaju rezidua štetnih pesticida i toksičnih materija. Međutim, to se ne odnosi samo na zaštitu i ishranu bilja, već i na cjelokupni proces proizvodnje koji mora pratiti čitavu sljedivost kako bi finalni proizvod bio zdravstveno siguran i kvalitetan - izjavila je za Fenu magistrica Agronomije Emina Salihović iz Sapne, zaposlena upravo u poljoprivrednoj zadruzi u Konjević Polju.

Poljoprivrednici iz ovoga kraja za sada su zadovoljni plasmanom robe, koje je isključivo za tržište Bosne i Hercegovine.

- Naravno da uvijek može biti bolje, ali za sada smo uspjeli prodavati sve svoje proizvode. Smatramo da je to na neki način zahvaljujući povjerenju između proizvođača i potrošača zasnovanom na našem nesebičnom radu i zalaganju. Kada je u pitanju rasad povrća za veće količine radimo dostavu na kućnu adresu. U oba slučaja kupci uvijek mogu doći na naše imanje i direktno kupiti proizvode, prošetati parcelama i uvjeriti se u ovu cjelokupnu priču - izjavila je Salihović.

U razgovoru s poljoprivrednicima njihove primjedbe se uvijek odnose na komplikovanu administraciju, mali podsticaj na proizvodnju ili cijene koje nisu usklađene.

- Mnogo je poljoprivrednika u našoj državi koji su u starijoj životnoj dobi i čak ne znaju ni protumačiti naše Pravilnike o ostvarivanju prava na podsticaj, a kako će ih tek realizirati. Naša tehnologija i mehanizacija daleko zaostaje za razvijenijim zemljama. Mi još uvijek većinu poljoprivrednih radova izvodimo ručno ili smo uslovljeni čekati jednog čovjeka koji posjeduje mehanizaciju - kazala je Salihović.

U Općoj poljoprivrednoj zadruzi u Konjević Polju posao je pronašla dvadesetčetverogodišnja Emina Salihović, a desetine porodica koje se bave organskom proizvodnjom povrća i voća obezbjeđuju svoju egzistenciju. Svoju budućnost u Bosni i Hercegovini vidi Emina, ali i drugi mladi poljoprivrednici uz rijeku Drinu koji napornim radom dolaze do prihvatljivih uslova života.

- Za one omladince koji imaju želju i ljubav prema svom poslu naravno da ima. Mi u samom startu moramo biti svjesni da poljoprivreda zatjeva mnogo odricanja i ulaganja i da nije najbogatija grana privrede, ali jeste najviše održiva jer bez hrane i vode ne možemo živjeti. Poljoprivreda nije samo proizvodnja već rad na inovacijama, kvalitetu, plasmanu i dr., dakle moramo se truditi biti drugačiji na tržištu. Itekako mislim da su buduće generacije koje dolaze spremne raditi na promjenama u razvoju poljoprivrede u našoj državi, prihvatati nova naučna dostignuća, pratiti trendove razvijenijih zemalja. Ukoliko na sve ovo dodamo i jaku volju onda je uspjeh zagarantovan - izjavila je Salihović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo