Svijet     | 20.06.2021. 09:29 |

Erevan - Na prijevremenim izborima Armenci biraju novi parlament

FENA Saopćenje

EREVAN, 20. juna (FENA) - Armenci glasaju u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao premijer Nikol Pašinjan u nadi da će donijeti izlaz iz političke krize izazvane prošlogodišnjim porazom zemlje u oružanom sukobu s Azerbejdžanom oko Nagorno Karabaha.

Pašinjan, bivši novinar, došao je na čelo vlade 2018. godine na krilima mirnih protesta s obećanjem da će srušiti korumpiranu elitu koja je vladala malom zemljom na Kavkazu nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza, javlja francuska novinska agencija AFP, a prenosi Hina.

Prijevremene izbore sazvao je pod pritiskom opozicije i masovnih protesta na kojima se traži njegova ostavka još od prošlog novembra, kada je postigao mirovni sporazum s Azerbejdžanom nakon višesedmičnih borbi u Nagorno Karabahu.

Mnogi se Armenci osjećaju izdano, a opozicija ga krivi za poraz, jer je nakon borbi koje su odnijele gotovo 6.000 života, potpisao mirovni sporazum kojim se Armenija odrekla velikog dijela teritorija u Nagorno Karabahu, koji je desetljećima bio pod njenom kontrolom.

Ankete predviđaju tijesnu utrku između njegove stranke Građanski ugovor i Armenskog bloka koji je u maju osnovao bivši armenski predsjednik Robert Kočarjan.


Prema posljednjoj anketi agencije za ispitivanje javnog mnijenja MPG, očekuje se da će Armenski blok osvojiti 28,7 posto glasova, a Građanski ugovor 25,2 posto. Treći s 10,8 posto je savez povezan s Pašinjanovim neprijateljem i prethodnikom Seržom Sargsjanom.

Šef agencije MPG Aram Navasardjan procijenio je da niti jedna stranka ili savez neće dobiti više od 30 posto glasova.

Rekordna četiri izborna bloka i 21 stranka sudjeluju na izborima, ali se očekuje se da će samo nekoliko stranaka ući u parlament.

Gotovo 2,6 miliona birača bira najmanje 101 zastupnika prema proporcionalnom sistemu na petogodišnji mandat, prenosi Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo