Stranačke aktivnosti     | 19.06.2021. 12:41 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Marković: Oni koji imaju skupa auta, vile na moru i planini moraće da dokažu porijeklo svoje imovine

Svi mi govorimo o onima koji su se nezakonito obogatili, koji imaju luksuzne automobile, vile na moru, na planini i koji se razbacuju parama. Građani Republike Srpske očekuju da dobiju odgovor na pitanje kako je neko radeći za neku normalnu platu uspio da stekne svu tu imovinu – istakla je danas na pres konferenciji prof.dr Ivanka Marković, članica Predsjedništva SDS.

Ona kaže da prijedlog zakona koji je u procedruru uputio SDS predviđa retroaktivnu primjenu zakona i to sve do 1992. godine za razliku od zakona koji predaže SNSD koji traži primjenu samo od 1998. godine te da SDS insistira na provjeri porijekla imovine najprije trenutnih javnih funkcionera.

„Prioritet u kontroli porijela imovine treba biti na javnim funkcionerima, na licima kojima su u javnom prostoru puna usta poštenja a danas su prilično imućni. Vrijeme je da vrate dug narodu za bogatstvo koje su stekli“ – poručila je Markovićeva.

Marković je istakla da Ministarstvo pravde nije predlagač Zakona o porijeklu imovine koji će se naredne sedmice naći pred poslanicima već je Klub poslanika SNSD-a nakon što je SDS uputio svoj prijedlog u proceduru, odlučio da predloži svoju verziju zakona kroz nacrt.

„Zakon koji je SDS uputio se bitno razlikuje od onog koji je predložio SNSD a razike su vezane za proceduru primjene jer zakonom o kome ćemo raspravljati naredne sedmice nije omogućena kontrola primjene Zakona o porijeklu imovine“ - naglasila je članica Predsjedništva SDS i dodala:

„Zakonom smo predvidjeli da se formira nezavisna komisija u okviru Narodne skupštine od koje polovina članova mora biti iz reda opozicije. Ta komisija treba da prima izvještaje od Poreske uprave, svakih 6 mjeseci, do koje mjere se došlo u primjeni zakona“ – kazala je Markovićeva.

Ona kaže da SDS-ov prijedlog zakona predviđa i na koji način treba da se dijeli imovina koja je utvrđena da je nelegalno stečena.

„Na tu imovinu treba da se plati poseban porez u visini od 75% koji treba da ide na račun javnih prihoda, jer je to novac građana. Dio tih prihoda mora biti upotrebljen za poboljšanje standarda boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojsnih invalida dok bi drugi dio išao u Fond za obnovu i razvoj Republike Srpske“ – kazala je Markovićeva.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo