Svijet     | 18.06.2021. 10:07 |

Više od 80 učenika oteto u napadu na nigerijsku školu, ubijen policajac

FENA Internet

LAGOS,  18. juna (FENA) - Naoružani napadači ubili su policajca i oteli su najmanje 80 učenika i pet nastavnika iz škole u nigerijskoj državi Kebbi, saopćili su policija, mještani i nastavnik.

Napad predstavlja treću masovnu otmicu u tri sedmice u sjeverozapadnoj Nigeriji, koje vlasti pripisuju naoružanim banditima koji traže otkupninu za oslobađanje talaca.

Usman Aliyu, nastavnik u školi, kazao je da su napadači oteli više od 80 učenika, većinom djevojčica.

- Oni su ubili jednog od policajaca, provalili su kroz kapiju i krenuli su pravo u učionice u kojima se održavala nastava – izjavio je on Reutersu.

Portparol policije države Kebbi, Nafiu Abubakar, izjavio je da su naoružani napadači ubili jednog policajca tokom razmjene vatre i također su pogodili učenicu koja je podvrgnuta medicinskom tretmanu.

Policija nije objavila broj nestalih učenika i nastavnika.

Napad se desio u četvrtak u koledžu savezne vlade u udaljenom gradu Birnin Yauri.

Abubakar je kazao da su snage sigurnosti pretražile obližnju šumu u potrazi za nestalim učenicima i nastavnicima.

Atiku Aboki, mještanin koji je krenuo u školu kratko nakon prestanka pucnjave, izjavio je da je ugledao prizore panike i konfuzije dok su mještani tragali za svojom djecom.

-Kada smo došli tamo ugledali smo učenice kako plaču, nastavnike u suzama, svi su saosjećali s tim ljudima - kazao je on putem telefona.

Banditi koji traže otkupnine oteli su više od 800 nigerijskih učenika iz njihovih škola od decembra prošle godine u nizu napada. Neki su učenici oslobođeni, ali se ostali vode kao nestali.

Napadi na škole u sjeverozapadnoj regiji odvojeni su od islamističkih pobuna usmjerenih na centralne i sjeveroistočne regije, gdje je militantna grupa Boko Haram 2014. godine otela više od 270 učenica iz škole u gradu Chibok.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo