Bosna i Hercegovina     | 17.06.2021. 18:32 |

Istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH saslušala Grčevića i Osmića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Na 32. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljena su saslušanja predsjednika Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH Jadranka Grčevića te penzionisanog zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i prvog predsjednika Sindikata UIO BiH Mehmedaliju Osmića.

Na početku svjedočenja, sudija Grčević ukazao je na to da ne raspolaže konkretnim činjenicama i parametrima da bi elaborirao kompletno stanje u bh. pravosuđu, već se osvrnuo na stanje u Osnovnom sudu Brčko Distrikta BiH u kojem trenutno obnaša funkciju predsjednika.

Naglašavajući da je ukidanjem instituta istražnog sudije otežan posao tužiocima naročito, kako je kazao, u početnoj fazi istrage teških krivičnih djela, sudija Grčević se, između ostalog, založio za veću angažiranost kako istražnih tako i dodatnih sudija, ukoliko budžet to dozvoljava, kao i za izbor relevantnih sudskih vještaka u pravosudnim postupcima.

Sudija Grčević založio se u svjedočenju za to da tužioci biraju tužioce i da sudije biraju sudije te ukazao na važnost suđenja u razumnom roku, kao i davanje prava oštećenoj strani da nastavi krivično gonjenje ukoliko ne dođe do podizanja optužnice.

Odgovarajući na pitanja članova Komisije, sudija Grčević je rekao da podržava ograničenje mandata glavnih tužilaca i predsjednika sudova, ali je upozorio i na, kako je rekao, nedostatak kvalitetnih kadrova kad je riječ o manjim sudovima.

Govoreći o radu CMS sistema, sudija Grčević prezentirao je način na koji taj sistem funkcionira i ko njime upravlja te govorio o konkretnim slučajevima izuzeća sudija i dodjeljivanju predmeta mimo sistema.

Grčević je pozvao članove Privremene istražne komisije da posjete Osnovni sud u Brčko Distriktu BiH da bi se neposredno uvjerili u rad te institucije i eventualno obavili razgovor sa zaposlenicima.

U svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom penzionisani zaposlenik UIO BiH i prvi predsjednik Sindikata UIO BiH Mehmedalija Osmić ocijenio je stanje u bh. pravosuđu veoma lošim i upozorio na to da, kako je naveo, kompletna politička situacija u državi ne omogućava popravljanje takvog stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Osmić je detaljno govorio o iskustvima u dugogodišnjem radu u UIO BiH, istragama u kojima je učestvovao te o aktivnostima u Sindikatu Uprave.

Posebno se osvrnuo na istrage koje su vođene u slučajevima kriminala i korupcije unutar UIO BiH i upozorio na to da te istrage nisu obuhvatile određeni broj osoba za koje je, kako je rekao, uvjeren da su direktno ili indirektno umješane u nezakonite radnje.

Na zahtjev članova Komisije, Osmić je izbjegavao da govori o konkretnim predmetima te osobama protiv kojih se vodi postupak pred sudovima u BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu