Bosna i Hercegovina     | 17.06.2021. 15:25 |

Rijaset podržava istup delegata Bećirovića o diskriminaciji prema IZ u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini objavio je saopćenje povodom jučerašnjeg istupa delegata Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića:

„Na jučer održanoj Prvoj posebnoj sjednica oba doma PS BiH o temi 'Poslanici/delegati pitaju - Vijeće ministara BiH odgovara', delegat u Domu naroda PS BiH Denis Bećirović, između ostalog, otvorio je pitanje ustavne jednakopravnosti svih građana, ali i institucija u Bosni i Hercegovini.

On je eksplicitno zatražio jednakopravnost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom u Bosni i Hercegovini. Predočio je delegatima oba doma PS BiH kao i ministrima u Vijeću ministara BiH činjenicu da dvije spomenute crkve imaju potpisan ugovor s državom BiH već skoro 15 godina, a da se Islamskoj zajednici to pravo osporava više od jedne decenije, navodi se u saopćenju IZ u BiH.

Islamska zajednica u BiH, ističu, pozdravlja istupanje delegata Bećirovića, kada je u pitanju ovaj diskriminirajući odnos Države Bosne i Hercegovine prema Islamskoj zajednici kao najmnogoljudnijoj religijskoj zajednici, što istodobno diskriminira pojedinačno svakog muslimana - pripadnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovo je rijedak slučaj, naglašavaju, da  neko od delegata PS BiH otvori ovo, za Islamsku zajednicu i za muslimane u Bosni i Hercegovini, iznimno važno pitanje. Očekujemo da će nadležni organi proces potpisivanja ugovora IZ i države Bosne i Hercegovine konačno staviti na dnevni red“, kaže se u saopćenju koje prenosi MINA. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!