Bosna i Hercegovina     | 17.06.2021. 14:20 |

Toudic boravila u ZDK: Vidjeti mogućnosti izučavanja francuskog jezika u školama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic  boravila je u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) i razgovarala s premijerom Mirnesom Bašićem te s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahijom Kozlićem, saopćila je kantonalna pres-služba.

Premijer Mirnes Bašić je upoznao ambasadoricu sa strukturom ovog kantona, kapacitetima, industrijom i privrednim potencijalima, a posebno s borbom protiv pandemije izazvane koronavirusom.

Bašić naglašava da je Zeničko-dobojski kanton u najtežem vremenu pandemije stavio akcenat na privredu, poljoprivredu i zdravlje svih stanovnika te je u svim segmentima struka imala ključnu ulogu, što je dalo dobre rezultate u borbi protiv pandemije.

Ambasadorica Toudic je navela da je u službenu radnu posjetu došla s više ciljeva, a jedan od njih je razvoj ekonomije i mogućnost jačanja obrazovnog sistema kroz uvođenje francuskog jezika u osnovno i srednje obrazovanje.

Također je naglasila da potencijali drvne industrije, kao i zastupljenost poljoprivrede na području Kantona, svakako mogu da budu oblasti ekonomske saradnja dviju prijateljskih zemalja Francuske i Bosne i Hercegovine, kao i razvoj eko-turizma.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić pozdravio je napore i zalaganje francuske ambasadorice za oživljavanje francuskog jezika u obrazovnom sistemu naglasivši da će uvođenje tog jezika kao izbornog predmeta biti jedan od segmenata nove reforme obrazovnog sistema Kantona, posebno jer se radi o sistemskoj reformi koja u poslijeratnom periodu nije rađena.

Naglasio je da će održati radni sastanak sa stručnim timom francuske ambasade te uskoro dogovoriti metodologiju zastupljenosti francuskog jezika u obrazovnom sistemu, ali i pokretanju katedre za francuski jezik na Univerzitetu u Zenici.

Ambasadorica Toudic je zahvalila premijeru Bašiću i ministru Kozliću zbog spremnosti na saradnju te najavila njene buduće aktivnosti na promociji francuskog jezika na području Zeničko-dobojskog kantona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo