Kultura     | 17.06.2021. 13:53 |

Beč - Razvijena umjetna inteligencija za prognozu solarnih oluja

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Međunarodni tim stručnjaka pod vođstvom Centra za meteorologiju i geodinamiku i Instituta za istraživanje svemira Austrijske akademije nauka u Beču, pomoću umjetne inteligencije je uspio poboljšati preciznost prognoze štetnih solarnih vjetrova u svemiru, saopćio je Eurocomm PR.

Nova metoda smanjuje grešku u brzini solarnog vjetra od 99 na 78 km u sekundi te time općenito poboljšava preciznost prognoze za oko 20 posto.

Austrijski naučnici su u saradnji s Istraživačkim laboratorijem američkog ratnog zrakoplovstva i NASA-om, tragali za novim pristupom u ovoj oblasti. U toku 25 godina dugog istraživanja, ispitivana su različita mjerenja i modeli. Prognoza solarnih oluja je do sada predstavljala veliki problem čak i za najnaprednije fizičke modele.

- Uspjeli smo postojeće modele solarnog vjetra kombinovati sa novim algoritmima mašinskog učenja te na taj način znatno bolje predvidjeti posljedice Sunčevog vjetra na Zemlju - objašnjava naučnica bečkog Centra za meteorologiju i geodinamiku Rachel Bailey.

Sunce je zvijezda odnosno goruća masa naelektriziranog vodika. Kako se ta masa kreće, energija u magnetskom polju Sunca se skuplja. Kada se Sunce, kroz snažne erupcije plazme oslobađa te energije, nastaju solarni vjetrovi ili oluje.

Solarne oluje mogu znatno uticati na današnju modernu tehnologiju, najviše snabdijevanje strujom, GPS i druge komunikacione sisteme te prouzrokovati velike štete.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo