Svijet     | 17.06.2021. 10:38 |

Putin i Biden razmijenili stavove, obećali vratiti ambasadore

FENA Internet

ŽENEVA, 17.  juna (FENA) – Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin srijedu su razmijenili stavove na samitu u Ženevi, obećavajući da će nakon jučerašnjeg sastanka nastaviti s novim razgovorima i da će uložiti napore u obnovu nekih diplomatskih kontakata.

- Razgovori su bili pragmatični i pozitivni, izjavila su obojica čelnika na odvojenim konferencijama za novinare, nakon sastanka za koji se očekivalo da se fokusira na „crvene linije“, kao i na zajedničke  interese.

Biden i Putin usuglasili su se da vrate svoje ambasadore, nakon što su se diplomate vratili kućama tokom ove godine godini kada su napetosti između dvije zemlje ponovo buknule, saopćio je ruski predsjednik nakon samita.

Svaki od čelnika održao je zasebnu konferenciju za novinare nakon razgovora, komentirajući sastanak koji je Biden opisao kao "konstruktivan".

Putin je izjavio da razgovori „nisu bili neprijateljski“i da su bili „konstruktivni“ uprkos brojnim suprotstavljenim stavovima među njima. On je opisao Bidena kao „veoma iskusnog političara“.

Također je uporedio Bidena s njegovim prethodnikom, Donaldom Trumpom, i nazvao je američkog kolegu „veoma izbalansiranim, profesionalnim čovjekom“.

Putin je također kazao kako je uočio promjenu u Bidenovom pristupu u odnosu na Trumpov, naglašavajući da je Bidenov prethodnik bio „drugačiji“.

- Što se njega tiče, mislim da imamo istinske prilike – izjavio je Biden.         

On je, ipak, naglasio da njih dvojica nisu postali bliski prijatelji.         

- Ovdje nije riječ o povjerenju, riječ je o ličnom interesu i o potvrdi tog ličnog interesa – kazao je.         

Kako se očekivalo, kontrola naoružanja bila je visoko na dnevnom redu samita, i dvojica čelnika su obećala da će uspostaviti konsultacije na agencijskom nivou u cilju šire strateške stabilnosti i kontrole naoružanja, kazao je Putin.         

Nakon sastanka, Biden je izjavio novinarima kako ne misli da Putin želi novi Hladni rat.         

- To nije u ničijem interesu – kazao je.

Kada je riječ o vanjskoplitičkim temama, dvojica čelnika su raspravljali o Afganistanu, Siriji i nuklearnom sporazumu s  Iranom, a Biden je kazao kako je Putin spreman da pomogne oko Afganistana, Irana, Sirije i Libije, prenosi dpa.

Upitan nakon razgovora o mogućoj razmjeni zatvorenika, Putin je kazao da se Biden dotakao te teme ali nije izjavio da je bilo kakav sporazum postignut po tom pitanju, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo