Svijet     | 16.06.2021. 16:46 |

Završen prvi krug razgovora na samitu Putina i Bidena

FENA Internet

ŽENEVA, 16. juna (FENA) - Predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije, Joe Biden i Vladimir Putin, završili su prvi krug razgovora na svom samitu u srijedu i nastavit će s prvim od dva šira sastanka u Ženevi.

Biden i Putin prvi put su se sastali u pratnji američkog državnog sekretara Antony Blinkena, ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i dvoje prevodilaca.

Dvije dodatne sjednice planirane su za popodnevne sate, dok će se čelnicima pridružiti dodatni savjetnici i prevodioci.

S američke strane, širim sastancima prisustvovat će Blinken, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, državna podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland, američki ambasador u Rusiji John Sullivan, te eksperti za Rusiju Vijeća za nacionalnu sigurnost Eric Green i Stergos Kaloudis.

Rusku delegaciju uključivat će Lavrov, Putinov vanjskopolitički savjetnik Jurij Ušakov, Lavrovljev zamjenik Sergej Rjabkov, zapovjednik Generalštaba Ruske vojske, general Valerij Gerasimov, ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov, kao i ruski posrednici za Ukrajinu i Siriju, i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Planirano je da samit ukupno traje četiri do pet sati prije nego što svaki od čelnika održi konferenciju za novinare, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta