Svijet     | 16.06.2021. 16:16 |

Njemački konzervativci povećali prednost u anketama javnog mnijenja

FENA Internet

BERLIN, 16. juna FENA) – Konzervativna alijansa njemačke kancelarke Angele Merkel povećala je vodstvo pred Zelenim, pokazale su dvije ankete javnog mnijenja objavljene u srijedu, dok kampanja ekološke stranke da  prvi put preuzme kancelarijat gubi na zamahu uoči septembarskih saveznih izbora.

Zeleni su naglo stekli prednost pred konzervativcima u anketama krajem aprila nakon što su izabrali Annalenu Baerbock za svog kandidata na izborima za kancelara, dok je njen moto „novi početak“ pridobio podršku glasača.

Poraz na regionalnim izborima, skandal s bonus isplatama i kontroverzna sugestija da bi Njemačka trebala naoružati Ukrajinu od tada su, međutim, naškodili ekolozima, kojim se Socijalldemokrati lijevog centra sada približavaju u anketama javnosti.

Anketa zavoda Forsa za emitere programa RTL i NTV pokazuje da je podrška konzervativcima porasla za jedan procentni poen na 28 posto, dok je podrška Zelenim opala na 21 posto. SPD i protržišni Slobodni demokrati (FDP) imaju po 14 posto podrške, ekstremno desničarska Alternativa za Njemačku devet posto i stranka krajnje ljevice Linke sedam posto.

Anketa zavoda Allensbach pokazuje da podrška konzervativcima iznosi  29,5 posto, Zelenim 21,5 posto i za  SPD 17 posto, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!