Bosna i Hercegovina     | 16.06.2021. 16:25 |

Mitrović: Tehnička specifikacija mora biti uslaglašena s tri javna RTV servisa

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović kazao je danas da se u postupku digitalizacije kasni još od početka prve faze tog procesa u periodu od 2007. do 2009. godine.

Poslanica HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović na zajedničkoj sjednici oba doma zatražila je odgovor od Mitrovića u kojoj je fazi proces digitalizacije u BiH.

Ministar je podsjetio da je probno puštanje obavljeno u oktobru 2016. godine kada je dogovoreno da se u narednom periodu krene s realizacijom druge i treće faze tog procesa.

Dodao je da je u septembru 2019. godine formiran ekspertski tim koji je imao zadatak da definira tehničku specifikaciju same opreme koja će pokrivati drugu i treću fazu i tendersku dokumentaciju.

U martu 2020. godine ekspertski tim dostavio je tehničku specifikaciju i tendersku dokumentaciju, a u isto vrijeme jedan od javnih RTV servisa zamijenio je člana tog tima zbog čega dolazi do situacije neusaglašenosti.

- Korisnici druge i treće faze su javni RTV servisi, a istovremeno su i budući vlasnici i korisnici opreme. Imali smo problema u prvoj fazi kod prijenosa same opreme na javne RTV servise, a u drugoj i trećoj dolazimo do problema samog usaglašavanja -  rekao je Mitrović.

Podsjetio je da je Ministarstvo dva ili tri puta tokom prošle godine uputilo pozive da se usaglase oko tehničke specifikacije i odluke koje su definirale sadržaj opreme.

- Treba imati u vidu i tehnološki napredak od vremena definiranja pitanja u postupku digitalizacije do danas. Nažalost imali smo na neki način nerazumijevanje javnih RTV sistema. Prije desetak dana smo dobili novu tehničku specifikaciju, ali ona mora biti uslaglašena od sva tri javna RTV servisa - zaključio je ministar transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'