Ekonomija     | 16.06.2021. 15:44 |

Poslanici i delegati pitali ministre o kafileriji, ANU BiH i strancima

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Bosna i Hercegovina nema na adekvatan način riješeno pitanje kafilerije, potvrdio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, dodajući da je uređenje pitanja nusproizvoda životinjskog porijekla i životinjskog otpada u BiH važno s ekološkog aspekta, ali i poslovanja privrednika.

Odgovarajući na pitanje poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermina Mandre tokom zajedničke sjednice oba doma o tome, Košarac je dodao da je to pitanje potrebno riješiti s primarnim proizvođačima.

Mandra je naveo da je jedan od najvećih izazova prihvatanja standarda Evropske unije u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine upravo rješavanje problema neškodljivog uklanjanja i zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog porijekla i životinjskog otpada. 

Na zajedničkoj sjednici oba doma pitanje je postavio i poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Safet Softić koji je zatražio odgovor od Ministarstva pravde BiH zašto nije provedena odluka Ustavnog suda BiH kojem je Ministarstvu naloženo da izvrši upis Akademija nauka i umjetnosti BiH u Registar.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je pojasnio da odlukom Ustavnog suda BiH od 10. novembra 2020. godine nije naložen upis ANU BiH u registar pravnih osoba koje osnivaju institucije BiH, napominjući da je naloženo ponovno odlučivanje o zahtjevu Akademije.

Pitanje ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću postavio je delegat Kluba Srba u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović (SNSD) o protjerivanju stranih državljana, a Cikotić je kazao da je Služba za poslove sa strancima od početka ove godine do kraja maja izrekla 469 takve mjere.

U istom periodu, dodao je Cikotić, Služba za poslove sa strancima je izrekla 281 mjeru nadzora, iznoseći i podatak da je krajem maja u Imigracionom centru bilo 66 stranaca za koje je doneseno rješenje o stavljanju pod nadzor do njihovog udaljenja iz BiH.

- Sva te osobe koja su stavljene pod nadzor su u postupku utvrđivanja identiteta, te će biti udaljeni iz BiH kada se za to steknu uvjeti - pojasnio je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta