Bosna i Hercegovina     | 16.06.2021. 14:43 |

Goražde-Federalno ministarstvo za pitanja boraca nastavlja pružati podršku BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. juna (FENA) - Predstavnici federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Saveza demobilisanih boraca FBiH danas su boravili u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK).

Tokom susreta s premijerkom Aidom Obućom i resornim kantonalnim ministrom Edinom Aganovićem, između ostalog, prezentirane su planirane izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koje bi se uskoro trebale naći u parlamentarnoj proceduri.

Kako je pojasnio pomoćnik  za pitanja boraca u federalnom ministarstvu Mirza Terzo, posjeta je upriličena na temelju dogovora s premijerom Vlade FBiH, da se izvrši obilazak svih kantonalnih ministarstava kako bi se zajednički sagledale predviđene izmjene

„Ima određenih nadležnosti koje se preklapaju i tu smo da to zajedno sagledamo, a usaglašavanje zakona o pravima demobilisanih je predviđeno u dijelu da se supruge umrlih demobilisnaih boraca, preko 57 godina, koje nemaju primanja uvedu u pravo na egzistencijalnu naknadu kao i  povratnici na području RS i u Brčko Distrikt“ - pojasnio je Terzo.

Dodao je da bi nakon obilaska svih kantona, izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u parlamentarnu proceduru trebale biti upućene u septembru ili oktobru

 „Ukoliko dođe do realizacije ovih izmjena i dopuna nama to ide u prilog u smislu isplate egzistencijalne naknade borcima koji se nalaze u entitetu Republika Srpska koji će preći na federalni budžet i novina u tom zakonu je da će supruge umrlih demobilisanih boraca imati pravo na egzistencijalnu naknadu. Također, upoznati smo i s aktivnostima koje se tiču nekih drugih zakona boračke populacije“ - kazao je Aganović.

Predstavnici BPK-a izrazili su zahvalnost federalnom ministarstvu za boračka pitanja za dosadašnju podršku ovom kantonu u raznim vidovima koja, kako je danas potvrđeno, neće izostati ni u narednom periodu. Ovom prilikom potpisan je i ugovor za podršku porjektu obilježavanja značajnih događaja i datuma u BPK-a iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina.

„Mi kao kanton imamo izuzetnu saradnju s federalnim ministarstvom za pitanja boraca koji dugi niz godina daju podršku svim našim aktivnostima kada su pitanju infrastrukturni projekti ali obilježavanje značajnih događaja i datuma. Danas smo dogovorili naredne aktivnosti koje se ogledaju u podršci federalnog ministarstva završetku radova na centralnom spomen obilježju braniocima Goražda, obilježavanju značajnih datuma i a izvjesna je i podrška ovog ministarstva  snimanju dugometražnog dokumentarnog filma „Zaim“ o legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću gdje će finansijski učestvovati i BPK-a i to je poklon svim građanima da se na jedan dostojanstven način sjetimo našeg legendarnog komandanta“ - kazala je premijerka BPK-a Aida Obuća.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom