Svijet     | 16.06.2021. 14:38 |

Biden i Putin započeli sastanak u Ženevi

FENA Internet

ŽENEVA, 16. juna (FENA) – Rukujući se ispred vile Grand u Ženevi, američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu su započeli svoj prvi samit otkako je Biden preuzeo dužnost.

Obojica čelnika izjavila su kako se nadaju da bi njihovi razgovori mogli dovesti do stabilnih i predvidivih odnosa, i pored činjenice da su suprotstavljeni oko skoro svih pitanja - od kontrole naoružanja i kibernetskog špijuniranja do izbornog uplitanja i ukrajinskog pitanja.

- Ne očekujemo veliki set poruka s ovog sastanka - izjavio je visoki američki zvaničnik novinarima, rekavši kako se očekuje da čelnici razgovaraju četiri ili pet sati od početka samita oko 13. 30 sati po lokalnom vremenu.

Putin i Biden razmijenili su nekoliko riječi prije nego što su ušli u vilu Grand, prenosi Reuters.

-Nisam siguran da će bilo kakvi sporazumi biti postignuti - izjavio je Putinov vanjskopolitički savjetnik Jurij Ušakov.

Odnosi dvije sile pogoršavaju se godinama, posebno ruskom aneksijom iz 2014. ukrajinskog Krima, intervencijom u Siriji 2015. godine i američkim optužbama, koje Moskva negira, za miješanje u predsjedničke izbore 2016.  godine, a koji su uveli Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Odnosi su se dodatno pogoršali u martu kada je Biden izjavio kako smatra da je Putin „ubica“, što je nagnalo Rusiju da povuče svog ambasadora u Washingtonu na konsultacije. Sjedinjene Države povukle su svog ambasadora u aprilu.

Visoki američki zvaničnik izjavio je da Sjedinjene Države „tragaju za poljima u kojima možemo raditi zajednički i unapredimo naše nacionalne interese kako bismo učinili svijet sigurnijim".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta