Regija     | 16.06.2021. 13:03 |

Grlić Radman: Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati

FENA Agencije

ZAGREB, 16. lipnja (FENA) - Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu kako su za stabilnost regije ključne tri stvari - poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-ih.

 "Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu", rekao je Grlić Radman, prenosi Hina. 

 On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

 Govoreći o BiH, kazao je kako je Bosna i Hercegovina zarobljena između dviju političkih tendencija - centralizma odnosno unitarizma i separatizma.

 "To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH", istaknuo je. 

 Ponovio je stav Zagreba da BiH treba provesti reformu izbornog zakona koja, kako kaže, ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

 Grlić Radman je rekao da je Hrvatska "iskreni zagovaratelj" euroatlanskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži BiH u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država.

 Hrvatski ministar također je kazao kako Hrvatska potiče posljednje članice EU-a da priznaju neovisnost Kosova.

 "Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova", izjavio je novinarima Grlić Radman koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!